Sosyal medya bağımlılığı: Erzurum ili üzerine bir inceleme
Social media addiction: Research on the province of Erzurum
- Tez No: 594853
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YAVUZ, DOÇ. DR. ABDULKADİR ATİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Bağımlılık, İnternet, Dijitalleşme, Yeni Medya, Social Media, Addiction, Internet, Digitalization, New Media
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 413
Özet
Dijital teknolojinin dünyamızı sarıp sarmaladığı bir süreçte bağımlılık düzeyine varan, özellikle de gençler arasında hızla yayılan sosyal medya bağımlılığı bu araştırmanın temel konusunu oluşturmaktadır. Araştırmada Erzurum ölçeğinden yola çıkarak konuyu daha somut veri ve bilgilere dayandırarak temellendirmek amaç edinilmiştir. Bu anlamda sosyal medya bağımlılığı konusunda daha önce yapılmış olan araştırmaların büyük bir kısmı belirli bir sosyal medya sitesinin kullanımı üzerine yoğunlaşmıştır (Facebook). Ancak, artık sosyal medya kullanımı birden çok platform aracılığıyla gerçekleşmektedir. Özellikle de yaşadığımız yüzyılda, Twitter, Instagram, WhatsApp, Linkedin gibi diğer sosyal medya uygulamaları bağımlılığın artmasında önemli araçlar haline gelmiştir. Bu araştırmamızda, Erzurum'da yaşayan örneklem grubumuzun sosyal medya bağımlılığı ele alınmakta ve bu bağımlılığın hangi düzeyde olduğu incelenmektedir. Araştırmamızın kuramsal temelini, Young tarafından geliştirilen İnternete dayalı bağımlılık ölçeği (1996) ve Bergen Facebook Bağımlılık Ölçeği (2012) baz alınarak düzenlenen anket metodolojisi oluşturmaktadır. Genel tarama modeline göre yürütülen araştırmamızda 4 alt boyuttan (Yoksunluk, İşlevsellikte Bozulma, Kontrol Güçlüğü ve Sosyal İzolasyon) yola çıkılarak konumuzla bağlantılı 30 soru belirlenmiştir. Bu yaklaşım içinde Erzurum'da yaşayan 701 kişinin katılımıyla veriler titizlikle toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarında dikkat çekici gözlem ve değerlendirilmelere yer verilmiştir. Eğitim durumuna göre yapılan karşılaştırmalarda, ilkokul ve ortaokul mezunlarının sosyal medya bağımlılığının diğer eğitim kategorisindekilere (lise, lisans ve yüksek lisans) oranla daha fazla olduğu gözlemlenirken, medeni durumu bekar olanların evli ve boşanmış gruba oranla sosyal medya bağımlılıklarının daha fazla olduğu başka bir ifadeyle olumsuz etkilendikleri görülmüştür. Yaş, günlük kullanım süresi, ne zamandan beri kullandığı, uygulama sayısı vs. göre pek çok farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırmada sosyal medya kullanım amaçları ve bu amaçları ne sıklıkta gerçekleştirdikleri de sorgulanmıştır. Bu ve bunun gibi araştırmada ortaya çıkan diğer sonuçların da“sosyal medya bağımlılığı”konusundaki literatüre fayda sağlayacağı ve araştırmacılara yol göstereceği umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main subject of this research is social media addiction, which has become especially widespread among young people in this period of prevalent digital technology use. Our study aims to base the subject on more concrete data and information on the average daily social media usage of a sample group in Erzurum. Much of the previous research on this field has focused on a certain social networking site (Facebook). However, people have started accessing social media through various platforms. These days, other social media applications such as Twitter, Instagram, WhatsApp and LinkedIn have become significant sources of increased addiction. In this research, the extent and level of social media addiction of the sample group in Erzurum are studied. The theoretical basis of the research is the questionnaire methodology based upon Young's Internet Addiction Scale (1996) and Bergen's Facebook Addiction Scale (2012). In our study, conducted according to the screening model, 30 questions based on four sub-dimensions (deprivation, impairment of functionality, lack of impulse-control, and social isolation) were selected related to the topic. In this approach, data from 701 participants residing in Erzurum was meticulously collected. The results of the research include remarkable observations and evaluations. When comparıng the participants' level of education, it was observed that people who had finished just primary school or middle school exhibited a higher level of addiction than the ones who had completed a higher level of education (high school, university and Master's). In terms of marital status, participants who were single were more addicted to social media than married or divorced participants; it was observed that addiction had a negative effect on them. Many differences have been determined in terms of age, daily usage, time of adoption, the number of applications used, etc. The aim of using social media and how often they used social media in this fashion are questioned in this research. It is expected that the other results put forward by this and similar research will contribute to the literature on the topic of 'social media addiction' and guide other researchers.