Duygusal zekâ düzeyi ve sosyal medya bağımlılığı ilişkisi üzerine bir araştırma
Examining the relationship between emotional intelligence level and social media addiction
  1. Tez No: 936707
  2. Yazar: ÖZKAN YETKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Psikoloji, Public Relations, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Bağımlılık, Duygusal Zekâ, Social Media, Addiction, Emotional Intelligence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, katılımcıların algılarına dayanarak sosyal medya bağımlılıkları ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişkiyi çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Bu ilişkiyi incelemek için nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Yapılan bu araştırmanın evreni Erzurum ili Yakutiye, Palandöken ve Aziziye ilçeleridir. Bu evrenden tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 600 birey araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırma verileri kişisel bilgi formu, Tutgun (2015) tarafından hazırlanan sosyal medya bağımlılığı ölçeği ve Deniz, Özer ve Işık (2013) tarafından geliştirilen duygusal zekâ ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. İstatistiksel işlemler“SPSS 22,0 for Windows (Statistical Package for Social Sciences)”analiz programı ile hesaplanmıştır. Ölçek puanlarının normallik sınamasında Tabachnick ve Fidell (2013) referans alınarak çarpıklık ve basıklık değerlerinin +1,5 ile -1,5 arasında değişmesi nedeniyle ve“Kolmogorov-Smirnov”test istatistiği analizine göre değişkenlere verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Ölçekten toplanan veriler normal dağılım gösterdiğinden parametrik testlerden t testi, tek yönlü ANOVA testi ve çoklu karşılaştırmalarda hangi gruplar arasında farklılık olduğunu belirlemek amacıyla Post Hoc testlerinden Tukey testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson Korelasyon Katsayısı ile analiz edilmiştir. Son olarak, çoklu doğrusal regresyon analizi ile bağımsız değişkenlerin, bağımlı değişkenleri yordayıp yordamadığı analiz edilmiştir. Sonuç olarak katılımcıların duygusal zekâ ile sosyal medya bağımlılığı arasında orta düzeyde negatif yönlü ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between social media addictions and emotional intelligence levels in terms of various variables, based on the participants' perceptions. The relational survey model, one of the quantitative research methods, was used to examine this relationship. The population of this research is Yakutiye, Palandöken, and Aziziye districts of Erzurum province. 600 individuals selected from this universe by random sampling method constitute the sample of the study. Research data was obtained using a personal information form, the social media addiction scale prepared by Tutgun (2015), and the emotional intelligence scale developed by Deniz, Özer, and Işık (2013). Statistical operations were calculated using the“SPSS 22.0 for Windows (Statistical Package for Social Sciences)”analysis program. Tabachnick and Fidell (2013) were used as references in the normality test of the scale scores since the skewness and kurtosis values varied between +1.5 and -1.5. and“Kolmogorov-Smirnov”test statistics analysis, it was determined that the data for the variables were normally distributed. Since the data collected from the scale showed a normal distribution, the t-test, one-way ANOVA test, one of the parametric tests, and Tukey test, one of the Post Hoc tests, were used to determine which groups had differences in multiple comparisons. The relationships between the variables were analyzed using the Pearson Correlation Coefficient. Finally, whether the independent variables predicted the dependent variables was analyzed with multiple linear regression analysis. As a result, a moderate negative relationship was found between the participants' emotional intelligence and social media addiction.