Popüler tarih dizileri ışığında Türk tarihinin medyada yansıtılma biçimi: 'Diriliş Ertuğrul' dizisi örneği
The reflection of Turkish history in the media in the light of popular history series: 'Diriliş Ertuğrul' example
- Tez No: 594866
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Public Relations, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Diriliş Ertuğrul, Dizi, Tarih, Medya, Analiz, Dirilis Ertugrul Series, History, Media, Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Televizyon bir fikrin, düşüncenin ve herhangi bir ideolojinin insanlara aktarılıp, benimsetilmesinde en önemli ve etkili kitle iletişim aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde televizyon dizilerinin toplumsal hayatı etkileyen, gündelik yaşam içerisinde yeri olan büyük bir yapıt olduğu kabul edilmektedir. Bu etkin özellik göz önüne alındığında, televizyon dizilerinin yeni teknolojik gelişmelerle birlikte daha kaliteli yapımlar haline gelmesi ve bunun sonucunda pek çok insan tarafından beğenilip izlenmesi tesadüfen oluşmuş bir sonuç değildir. Televizyon kanallarında yayımlanan dizilerin irdelenip incelenmesi sosyoloji, psikoloji gibi çeşitli bilim dalları açısından önemli doneler sağlamaktadır. Bu amaçla hazırlanan tez Diriliş Ertuğrul dizisinin incelenmesiyle oluşturulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş dönemlerini anlatan dizi 2014 yılında yayınlanmaya başlamış günümüzde hala devam etmektedir. Yayınlandığı her hafta büyük bir izleyici kitlesi tarafından takip edilen dizi reytinglerde birinci olmuştur. Tarihsel bir gerçekliğe dayanan olay örgüsü, kahramanları, kostümleri ve ele aldığı dönemi yansıtan mekân atmosferiyle bu alanda çalışma yapan araştırmacıların dikkatini çeken başlıca yapıtlardan olmuştur. Çarşamba akşamlarının birincisi olan izlenirliği ve güncele olan atıfları ile son beş yıla damga vuran, set ziyaretçileriyle de ülke gündemine oturan bir yapımdır. Bu çalışmada tarihin Türk televizyonlarındaki yansıtılma şekillerinden biri olan tarihi dizilerden 'Diriliş Ertuğrul' dizisi örnek alınarak“medya-tarih”bağlamında analiz yapılmıştır. Ele alınan 'Diriliş Ertuğrul' dizisinin ilk sezonunu oluşturan 26 bölüm izlenmiştir. TRT1 ekranlarında yayınlanan bu dizinin öncelikle karakterleri ve konusu anlatılmış, daha sonra dizi aracılığıyla“milliyetçi-dini-kültürel-toplumsal ögeler”ile“yönetim-siyaset-devlet anlayışı ve tarih bilinci oluşturmaya yönelik ögeler”söylem analizi yöntemiyle irdelenmiştir. Çalışmada kategorileştirilen başlıklar altında analiz yapılırken Türk tarihinin köklü ve çok zengin bir birikime sahip olduğunun, dipsiz bir kuyu gibi sınırlarının ve sonunun olmadığının farkına varılıp konunun dışına çıkılmamasına özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Television is the most important and effective mass communication in the transfer and adoption of an idea, thought and any ideology to people. Today, it is accepted that television series is a great work that affects social life and has a place in daily life. In view of this effective feature, it is not a coincidence that television series have become more quality productions with new technological developments and as a result many people like it and watch it. The analyzing and scrutinizing of the television series provide important data for various disciplines such as sociology and psychology. In this thesis prepared for this purpose, Diriliş Ertuğrul series is discussed. The series describing the founding periods of the Ottoman Empire have been published since 2014. Every week when it was published it was followed by a large audience and ranked first in the ratings. It has been one of the main works that attracted the attention of researchers working in this field with its theme, which is based on a historical reality, its heroes, costumes and the atmosphere of space reflecting the period in which it was dealt. it became an important series in terms of being first in the ratings on wednesday, making references to the present day and being spoken by important names. In this study, 'Diriliş Ertuğrul' series, one of the historical series, which is one of the reflections of history on Turkish television, is analyzed in the context of“media-history. 26 episodes of the first season of 'Diriliş Ertuğrul' were watched. Firstly, the characters and the subject of this series published on TRT1 screens were explained, and then, through the series, ”nationalist-religious-cultural-social elements“ and ”elements of management-politics-state understanding and items for creating historical awareness" were analyzed with discourse analysis method. While analyzing under the categorized headings in the study, it was attention not to go beyond the subject by being aware of Turkish historical consciousness.