Ortaöğretim kurumlarındaki okul müdürlerinin vizyoner liderlik davranışları ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik davranışları arasındaki ilişki
The relationship between visionary leadership behaviours of high school principals and their behaviours towards teachers' proffessional development
- Tez No: 594878
- Danışmanlar: PROF. DR. FEYYAT GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, mesleki gelişim, vizyon, vizyoner liderlik, Leadership, professional development, vision, visionary leadership
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı,ortaöğretim kurumlarındaki okul müdürlerinin vizyoner liderlik özellikleri ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik davranışları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın evrenini Bursa ili Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer ilçelerindeki liselerde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın evreninde 8696 öğretmen vardır. Araştırmanın örneklemi oluşturulurken oranlı örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 453 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Sabancı (2007) tarafından geliştirilen Okul Müdürlerinin Vizyoner Liderlik Yeterlilikleri Ölçeği ve İnceler (2005) tarafından geliştirilen Mesleki Gelişme Davranışları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın modeli ilişkisel taramadır. Elde edilen veriler üzerinde SPSS yardımıyla katılımcıların demografik bilgilerini ortaya koymak amacıyla frekans ve yüzde analizleri yapılmıştır. Katılımcıların algılarının farklı değişkenlere göre anlamlı şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek amacıyla t-testi ve ANOVA analizlerinden yararlanılmıştır. Okul müdürlerinin vizyoner liderliğiyle mesleki gelişme davranışları arasındaki ilişkinin belirlenmesinde korelasyon analizi; vizyoner liderliğin mesleki gelişme davranışlarını yordama düzeyini belirlemede ise basit doğrusal regresyon analizine yer verilmiştir. Araştırmanın bulgularında; öğretmenlerin görüşlerine göre orta öğretim kurumlarındaki okul müdürlerinin vizyoner liderlik özelliklerinin ve mesleki gelişme davranışlarının yüksek düzeyde olduğu görülmektedir. Bu görüşlerde görev değişkenine göre yöneticiler lehine anlamlı fark görülmüş, diğer değişkenlere göre anlamlı fark bulunamamıştır. Vizyoner liderlik ve mesleki gelişim davranışları arasında pozitif yönde yüksek bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca basit doğrusal regresyon analizine göre vizyoner liderliğin mesleki gelişim davranışlarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the relationship between visionary leadership skills of high school principals and their behaviours towards teachers' proffessional development. The population of the study consists of teachers working in Osmangazi, Yıldırım and Nilüfer district of Bursa Province. There are 8696 teachers in the population of the study. The sample consists of 453 teachers. Proportional sampling was used to form sample of the study. The leadership questionnaire was developed by Sabancı's ( 2007) publication entitled“ The Visionary Leadership Proficiency Questionnaire of School Principals”and the questionnaire was developed by İnceler's (2005) publication entitled“Professional Development Behavior Questionnaire”were used. The model of research is relational scanning model. In order to reveal the demographic information of the participants by using SPSS ; frequency and percentage analyzes were performed on the data.The t-test and ANOVA analyzes were used to determine whether the participants' perceptions differ significantly according to different variables.Correlation analysis was used to determine the relationship between school principals' visionary leadership and professional development behaviors;simple linear regression analysis was used to determine the predictive level of visionary leadership on professional development behaviors. In results of study, it is seen that the according to the oppinions visionary leadership characterics and professional development behaviors of high school principals' are high level. There is a significant difference in favor of manegers according to the task variable, but no significant difference was found for other variables. A high positive relationship was found between visionary leadership and Professional development beheaviors. Additionally, according to simple linear regression analysis, it was concluded that visionary leadership is a significant predictor of professional development behaviors.