Gündem belirleme ve propaganda aracı olarak medyanın kullanımı: Genç Parti/Cem Uzan ve Star Gazetesi örneği
Agenda setting and use of media as a propaganda tool: Young Party/Cem Uzan and Star Newspaper example
- Tez No: 594884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TEMİZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Gündem Belirleme, Seçim, Star Gazetesi, Kamuoyu, Agenda Setting, Election, Star Newspaper, Public Opinion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türkiye'de medya-siyaset ilişkisi, çok partili siyasi yaşama geçildiği dönemden günümüze kadar hep tartışma konusu olmuştur. Bir kişi ya da grubun egemenliğinde olan medya organlarının haber üretim sürecinde olayları kendi ideolojik çizgileri ve ekonomik çıkarları ekseninde değerlendirmesi kamuoyunun belirlenmesi açısından ilginç tablolar ortaya koymuştur. 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri bu bakımdan oldukça önemlidir. Star gazetesinin de sahibi olan işadamı Cem Uzan, kurduğu Genç Parti ile siyasete girmiş ve seçimden beklentilerin üstünde oy alarak çıkmıştır. Uzan'ın seçim kampanyası döneminde gazetesini (Star) ve televizyonunu (Star tv) propaganda faaliyetleri için etkili bir şekildi kullandığı gözlenmiştir. Bu tezde Star Gazetesi'nin Cem Uzan ve Genç Parti ile ilgili yayınları esas alınarak medya organlarının kamuoyunu belirlemede ve siyasal tercihleri oluşturmada üstlendikleri roller incelenmiştir. Star gazetesindeki döneme ait (16 Eylül- 4 Kasım 2002) seçim haberleri niteliksel içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. İçerik analizi tekniği ile gazetenin seçim haberlerine ne kadar yer verdiği, haberlerin yer aldığı sayfalar, yazı-fotoğraf kullanımı, haber nitelikleri, siyasi haberlere yaklaşımı (olumlu- olumsuz- nötr) gibi alt kategoriler oluşturularak, medya mülkiyet yapısının haber üretim sürecinde Genç Parti ve diğer parti haber söylemlerine nasıl yansıdığı tespit edilmiştir. İnceleme sonucunda, Star Gazetesi'nin sahiplik yapısı, gündem belirlemede ve haber söyleminin inşasında etkili olduğu ortaya konulmuştur. Genç Parti haberlerinin olumlayıcı bir üslupla ve sıklıkla sunulması Star gazetesinin Genç Parti'nin propaganda aracı olarak kullanıldığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship media and politics in Turkey, from the beginning of multi-partypolitical life to the present has always been a matter of debate. In the news production process of media organs under the control of a person or a group, they evaluating the events on the axis of their own ideological lines and economic interests revealed interesting tables in terms of determining public opinion. 3 November 2002 General Elections are very important in this regard. The businessman Cem Uzan, who also owns the Star newspaper, entered politics with the Genç Parti (Young Party) he founded and left the election with votes above expectations. It was observed that Uzan used his newspaper (Star) and his television (Star TV) effectively for propaganda activities during the election campaign. In this thesis, the roles of media organs in determining public opinion and forming political preferences are examined based on the publications of Star newspaper about Cem Uzan and Genç Parti. Election news in the Star newspaper (September 16-November 4, 2002) was analyzed through qualitative content analysis. By using content analysis technique, creating sub-categories such as how much the newspaper includes the election news, the pages where the news takes place, the use of text-photography, the characteristics of the news, the approach to political news (positive-negative-neutral), ıt has been determined how in the process of news production of media ownership structure reflected in the Young Party and other party news discourses. As a result of the study, it was revealed that Star newspaper's ownership structure was effective in determining the agenda and building news discourse. The presentation of the Young Party news in a positive and frequent manner showed that the Star newspaper was used as a propaganda tool for the Young Party.