Siklik GMP amp sentaz / interferon genlerinin uyarıcısı yolağının embriyolojik gelişim sürecindeki yeri
- Tez No: 594954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELGİN TÜRKÖZ ULUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: cGAS, STING, NLRP14, fertilizasyon, implantasyon, ovaryum, testis, cGAS, STING, NLRP14, fertilization, implantation, ovarium, testis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Sitozolik DNA'yı tanıyarak inflamatuar süreçleri aktive eden cGAS/STING yolağıdır. Fertilizasyonda bu yolağın baskılanması beklenmektedir. Eğer bu yolak baskılanmazsa inflamatuar süreçler aktive olarak fertilizasyon başarısızlığına veya da erken embriyonik gelişimde bozukluğa yol açabilir. Bu çalışmada cGAS/STING yolağının embriyolojik gelişim sürecindeki yerinin belirlenmesi, fertilizasyona ve embriyolojik gelişime etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Balb/C cinsi farelerden üç grup oluşturulmuştur. Grup 1: Kontrol grubu, Grup 2: Fertilizasyon grubu (Çiftleştirildikten sonra embriyonik 1. gün sakrifiye edilen grup; n:15), Grup 3: İmplantasyon grubu (Çiftleştirildikten sonra embriyonik 4,5. gün sakrifiye edilen grup; n:15). Grup 1 ve Grup 3' de Hematoksilen ve Eozin ile cGAS, STING, NLRP14, IRF3 ve IFN primer antikorları ile indirekt immunohistokimya metodu uygulanmıştır. Grup 2'de ise 1 günlük embriyolar toplanıp, immunflorasan boyama yapılmıştır. Bulgular: Kontrol grubunda, cGAS/STING yolağının ve bu yolağın negatif regülatörü NLRP14'ün varlığı indirekt immunohistokimya ile gösterilmiştir. Fertilizasyondan sonra 1 ve 4,5. günlerdeki embriyolarda yüksek cGAS ve STING immunoreaktiviteleri ile orta düzeyde IRF3 ve IFN immunoreaktiviteleri, negatif NLRP14 immunoreaktivitesi saptanmıştır. Sonuç ve Yorum: Kontrol grubu, embriyonik 1 ve 4,5. günlerdeki cGAS/STING yolağına ait moleküllerin ve bu yolağın negatif düzenleyicisi olan NLRP14'ün immunoreaktivite düzeyleri saptanmıştır. Özellikle NLRP14'ün fertilizasyon ve erken embriyo gelişiminde nükleik asit algılayıcı yolağın suprese edilmesinde önemli olduğu ve açıklanamayan infertilite olgularında göz önüne alınması gerektiği öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: It is a cGAS / STING pathway that recognizes cytosolic DNA and activates inflammatory processes. This pathway is expected to be suppressed in fertilization. If this pathway is not suppressed, inflammatory processes can lead to failure of fertilization by activating or impaired early embryonic development. The aim of this study was to determine the place of cGAS / STING pathway in embryological development process and to investigate its effect on fertilization and embryological development. Material and Methods: Three groups of Balb / C mice were formed in the study. Group 1: Control group, Group 2: Fertilization group (embryonic sacrified 1st day after mating; n: 15), Group 3: Implantation group (embryonic sacrified 4.5 days after mating; n: 15). In Group 1 and Group 3, indirect immunohistochemistry with hematoxylin-eosin and cGAS, STING, NLRP14, IRF3 and IFN primary antibodies were applied. In Group 2, 1 day old embryos were collected and immunofluorescent staining was performed. Results: In the control group, the presence of cGAS / STING pathway and NLRP14, the negative regulator of this pathway, was demonstrated by indirect immunohistochemistry. High levels of cGAS and STING immunoreactivities, moderate IRF3 and IFN immunoreactivities and negative NLRP14 immunoreactivity were detected after fertilization on embryonic day 1 and 4,5. Conclusion and Comment: In all groups immunoreactivity levels of the cGAS / STING pathway molecules and NLRP14, the negative regulatory of this pathway were determined. In particular, NLRP14 is important in suppressing the nucleic acid-sensing pathway in fertilization and early embryo development and should be considered in unexplained infertility cases.