Grafen nanoplate (GNP) ve bazı ilave maddeler ile takviyeli orta yoğunlukta lif levhaların (MDF) teknolojik özellikleri
The technological properties of Medium Density Fiberboards (MDF) reinforced with Graphene nanoplate and some chemicals
- Tez No: 594957
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA USTAÖMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Grafen, GNP, Karbon elyaf, Sodyum aljinat, MDF, Nano materyal, Graphene, GNP, Carbon fiber, Sodium alginate, MDF, Nanomaterials
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, grafen nanoplate (GNP), karbon elyaf tozu (CFP), sodyum aljinat (NaAlg) ilavesi ile üretilen Orta Yoğunlukta Lif levhaların (MDF) bazı teknolojik özellikleri araştırılmıştır. GNP ile CFP tek olarak, birbirileriyle ve NaAlg ile karışım halinde iki farklı konsantrasyonda (%0,1 ve %0,3) alınarak üre formaldehit (ÜF) tutkalına ilave edilmiş ve MDF üretimleri gerçekleştirilmiştir. Üretilen bu levhaların bazı fiziksel, mekanik, termal-yanma, yüzey ve biyolojik özelliklerindeki değişimler belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda; üretilen levha örneklerinin araştırılan özellikleri üzerinde deney varyasyonlarının etkisi olduğu ve bu etkinin kimyasal madde türü ve konsantrasyonuna bağlı olarak değişim gösterdiği bulunmuştur. Genel olarak, kimyasal maddelerin ilavesinin bu levhaların özellikleri üzerinde olumlu yönde etkilerinin olduğu görülmüştür. Bu maddelerin tek ya da karışım halinde tutkala ilaveleri ile levha örneklerinin mekanik, fiziksel ve yüzey özellikleri değişkenlik gösterirken, özellikle yanmaya karşı dayanımları ve termal iletkenlik değerleri artış göstermiştir. Ayrıca bu maddelerin mantar çürüklük testinde olumlu etki gösterdikleri ve levha örneklerinin biyolojik dayanımlarını iyileştirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study; some technological properties of Medium Density Fiberboard (MDF) produced by the addition of graphene nanoplate (GNP), carbon fiber powder (CFP) and sodium alginate (NaAlg) were investigated. GNP, CFP were used as single and mixture with both together and Na Alginate. Two different rates (0,1% and 0,3%) of these chemicals were added to Urea Formaldehyde (UF) resin and MDF panels were produced. The changes on the some physical, mechanical, thermal- fire, surface, biological properties of these MDF panels were determined. As a result of this study, it was found that, the experimental parameters had effects on the fiberboard properties and this effect changed depending on type of chemicals and their concentration rates. In general, it was found that the addition of chemicals had positive effects on the properties of these MDF panels. While the mechanical, physical and surface properties of the panel samples showed variability with the addition of these materials as single or mixture to resin, especially, their fire resistance and thermal conductivity values increased. Furthermore, it was found that, these chemicals showed positive effects on the fungi decay test and improved the biological resistance of MDF samples.