Türkiye'de sosyal hizmet ve yardımların gerçekleştirilmesinde yönetsel ve yasal boyutlar – Sivas ilindeki uygulamalar
Administrative and legal aspects of social services and assistance in the realize turkey - Sivas in that applications
- Tez No: 594971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RACİ KILAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Public Administration, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Kamu Hizmeti, Sosyal Hizmet, Sosyal Yardım, The Public Service, Social Service, Social Assistance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İçerisinde bulunduğumuz yüzyılda ihtiyaçlar giderek artan bir gelişim göstermektedir. İnsanların çoğu ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilmekte ve kaliteli bir yaşam sürdürmektedir. Ancak, kendi ihtiyaçlarını yeterince karşılayamayan muhtaç durumda olan insanlar da her geçen gün sayısal olarak artmaktadır. Bu nedenle muhtaç durumda olan vatandaşlara daha kaliteli bir yaşam sunmak için devlet ve birtakım sivil toplum kuruluşları devreye girmektedir. Ülkemizde kamu hizmeti, sosyal hizmet ve sosyal yardım faaliyetleri yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Muhtaç durumda bulunan insanların ihtiyaçlarına cevap verecek faaliyetler kamu hizmeti, sosyal hizmet ve sosyal yardım faaliyetleri ile gerçekleştirilir. Sosyal hizmet ve sosyal yardım faaliyetlerinin temel amacı; vatandaşların yaşam biçimlerini çağdaş değerlere uygun biçimde iyileştirmek ve refah düzeylerini artırmaktır. Sosyal hizmet ve sosyal yardım faaliyetleri merkezi idare ve belediyeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Belediyelerin faaliyetleri özellikle, sosyal yardım alanında yoğunlaşmaktadır. Bu durum çok başlılık sorununu oluşturmakta ve standart hizmet sunumunu engellemektedir. Hizmetlerin verimli bir şekilde sunulması, standartlarının belirlenmesi denetim mekanizmasının etkinleştirilmesi ile gerçekleştirilecektir. Hizmetler insanların ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte kategorize edilmektedir. Temel nitelikli ihtiyaçlar değişmese dahi engelli bireyin engelli sandalyesine, yaşlı ve muhtaç durumdaki vatandaşların hayatlarını devam ettirecek hizmete ihtiyaçları vardır. Bu noktalarda sosyal hizmet ve yardımlar devreye girmekte ve sivil toplum örgütleri ile birlikte yapılan çalışmalarla hizmetler muhtaç olanlara ulaştırılmaktadır. Temel amaç; toplumsal hayatta insanın etkinliğini sağlamak, bireylerin ihtiyaçlarını karşılayarak kendilerine yeter hale gelmelerine imkan vermektir. Sosyal hizmet ve yardımların uygulanmasında Sivas ilindeki uygulamalar araştırılmıştır. Yapılmakta olan yardımlar merkezi yönetim, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları bazında incelenmiş, yardım kuruluşlarının etkinlikleri ve yeterlilikleri açıklanmış, bu kapsamda mevcut sorunlar ortaya konularak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the century we are in, the needs show an increasing growth. Most of people, can meet their needs themselves and at the same time they live a quality life. However, there is a considerable amount of people, who are unable to meet their needs adequately and who are in need. Therefore government and in addition to number of non-governmental organizations come into play in order to provide a better quality of life for the poor and needy people. The activities and researches that will meet to needs of needy people are carried out through public service, social services and social assistance activities. An important part of these activities are carried out by the state. Activities that cannot be performed by the public are carried out under public supervision. In our country public service, social service and social assistance activities are carried out effectively. The main purpose of these activities; to improve the life styles of citizens in accordance with contemporary values and to increase their welfare levels. In the implementation of social services and benefits that serve this purpose, the applications in Sivas province were investigated. The donations to be made were examined on the basis of central government, municipalities and non-governmental organizations, and the activities and competencies of the aid organizations were tried to be explained.