Batman ilinde görev yapan kadın öğretmenlerin fiziksel aktivite mekân seçimi ve fiziksel aktiviteye katılım sıklığını engelleyen unsurların incelenmesi
The selection of physical activity place of female teachers work in the province of Batman and the factors that prevent the frequency of participation in physical activity
- Tez No: 594984
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜHAL KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Batman, Kadın Öğretmenler, Rekreasyon, Spor, Batman, Schoolmarms, Recreation, Sport
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Batman İlinde Görev Yapan Kadın Öğretmenlerin Fiziksel Aktivite Mekân Seçimi ve Fiziksel Aktiviteye Katılım Sıklığını Engelleyen Unsurları incelenmiştir. Çalışmaya yaşları 20 ve 60 arasında değişen, Batman ilinde görev yapan kadın öğretmenlerden oluşan toplamda 423 kişi katılmıştır. Kadın öğretmenler, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmasında SPSS 17 IBM istatistik paket programı kullanılmıştır. Veriler analizinde betimsel istatiksel yöntemleri yanı sıra korelasyon analizi ve ANOVA tekniği uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda kadın öğretmenlerin rekreasyon faaliyetlerinde mekân seçimi ile fiziksel aktiviteye katılımı engelleyen unsurların, rekreasyon faaliyetleri seçimi arasındaki korelasyonun anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Batman İlinde Görev Yapan Kadın Öğretmenlerin Fiziksel Aktivite Mekân Seçimi ve Fiziksel Aktiviteye Katılım Sıklığını Engelleyen unsurların kişilerin, yaş, branş, okul türü ve kıdem yılına göre rekreasyon faaliyetlerine katılımı farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Theaim of thisstudy is to analyze physical activity venue selection of schoolmarms who work in Batman City and in this study the factors which inhibit the frequency of participation in physical activity have been analyzed. 423 schoolmarms, in the 20-60 age range who work in Batman participated in this study. Schoolmarms have been selected according to convenience sampling method. SPSS 17 IBM statistics packaged software has been used in evaluation and calculation of the obtained data. Not only descriptive statistical technique but also correlation analysis and ANOVA technique have been used in data analysis. As a result of analysis, it has been verified that the correlation between schoolmarms venue selection in recreational activities and selection of the factors recreational activities which in hibit the participation and factors which inhibit the frequency of participation in physical activity differ from participation in recreational activities according to age, branch, school type and years of seniority of those who joined in the survey in physical activities is significantly strong. Physical activity venue selection of schoolmarms who work in Batman City