Konaklama işletmeleri rekabet ortamında getiri yönetimi uygulamaları
Revenue management practices in the accommodation establishment in a competitive environment
- Tez No: 595081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜREL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, Rekabet, Getiri Yönetimi, Hospitality Establishments, Competition, Revenue Management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüz rekabet dünyasında konaklama işletmelerinin öncelikli hedefi kâr elde etmek ve bu kârlılığı sürdürmektir. İşletmelerin bu amaca ulaşması ancak işletmelerin çok iyi tasarladığı strateji ve politikalarla gerçekleşmektedir. Otel işletmelerinde satılamayan her oda, doğrudan işletmenin kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle sabit kapasiteye sahip otel işletmelerinde, kapasite kullanımı ve fiyatlandırma oldukça önem kazanmaktadır. Getiri yönetimi kapasitenin tahsisini yönetmek ve gelirleri en üst düzeye çıkarmak için otellerde sıkça kullanılan bir yönetim aracıdır. Bu araştırmada, getiri yönetimi uygulamaları rekabet ile ilişkilendirilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Otellerin rakiplerini nasıl takip ettikleri, rekabet avantajı sağlamak için ne gibi stratejiler uyguladığı, fiyatlarını belirlerken nelere dikkat ettikleri gibi konular araştırılmış ve bu doğrultuda durum değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada İstanbul'da faaliyet gösteren 5 yıldızlı otel işletmeleri incelenmiştir. Çalışma 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde rekabet ve rekabet stratejileri ile ilgili önemli faktörler tanımlanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise getiri yönetimi ve getiriyönetimi uygulamaları literatürle ilişkilendirilerek ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise İstanbul'da ki 5 yıldızlı otellerde çalışmakta olan getiri yönetimi müdürü ve çalışanlarıyla yüz yüze görüşmeler yapılmış olup, rekabet ve getiri yönetimi faaliyetlerine ilişkin değerlendirmeleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The priority goal of accommodation establishments in today's competitive world is to profit and to maintain this profitability. Ensuring to reach these goals is only possible through the strategies and policies designed by businesses. Each unsold room directly causes the loss of the business in hotels. For this reason, capacity utilization and pricing are gaining importance as there is intense competition in hotel enterprises with fixed capacity. Revenue management is a managerial tool that commonly practised in the hotels to manage the allocation of their capacity in order to maximize revenue. In this research, it tried to explain the applications of the revenue management in relation to the competition. The topics such as how the hotels follow their competitors, what strategies they apply to provide competitive advantage, what they pay attention to when determining their prices, and so on have been investigated. The research has been made in 5 star hotels in İstanbul. The study has 3 chapters. On the first chapter competition and strategy of the competition have been tried to be defined. On the second chapter revenue management and applications of the revenue management have been discussed with literature review. On the third chapter interview has been made with revenue managers and analysts who works 5 star hotels in İstanbul. Predetermined questions related with competition and revenue management have been asked to examine their strategies and activities in a competitive environment.