Hemşirelerin ameliyat öncesi dönemde cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemeye yönelik kanıta dayalı uygulamaları ve karşılaştıkları engeller
Evidence-based practices of nurses for the prevention of surgical site infections during preoperative period and associated obstacles
- Tez No: 595082
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ÇEÇEN ÇAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi Alan Enfeksiyonu, Kanıta Dayalı Uygulamalar, Engeller, Surgical Site Infections, Evidence-Based Practices, Obstacles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hemşirelerin ameliyat öncesi dönemde cerrahi alan enfeksiyonlarını önlemeye yönelik kanıta dayalı uygulamalarının ve kanıta dayalı uygulamaları kullanırken karşılaştıkları engellerin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 1 Ekim – 30 Kasım 2018 tarihleri arasında Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Kliniklerinde çalışan hemşireler (n=120) dâhil edildi. Veriler; Hemşire Tanıtım Formu, Cerrahi Alan Enfeksiyonlarını Önlemeye Yönelik Girişimleri Değerlendirme Formu, Hemşirelerin Araştırmaların Kullanılmasına İlişkin Görüşlerini Belirleme Anketi, Hemşirelerin Araştırma Sonuçlarını Kullanımında Engeller Ölçeği kullanılarak elde edildi. Verilerin analizinde SPSS 15.0 for Windows programı ve sayı yüzde dağılımı, veriler normal dağılmadığından demografik özelliklerle ölçek puanları arasındaki ilişkiyi değerlendirmede Mann Whitney U ve Kruskall Wallis testi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 38,42±5,49'du ve %93,3'ü kadındı. Hemşirelerin % 83,7'sinin CAE ile ilgili eğitim aldığı, %54,2'sinin CAE önlemeye yönelik kanıta dayalı uygulamaları uygulamadığı belirlendi. Hemşirelerin meslekte çalışma yılı ile Uygulama Alt Boyutu ortanca puanları arasında anlamlı fark olduğu, 17 yıldan daha az süreyle çalışan hemşirelerin (%46,7), daha yüksek engel algısı olduğu, CAE ile ilgili eğitim almayanların (%22,5), araştırma sonuçlarını kullanmada Uygulama Alt Boyutunda daha fazla engelle karşılaştığı belirlendi. Sonuç: Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin CAE'ye ilişkin uygulamalarının çoğunlukla rehberlere uygun olduğu, kanıta dayalı uygulamaların kullanılmasının desteklenmesi ve karşılaşılan engellerin ortadan kaldırılması gerektiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine evidence-based practices of the nurses regarding the prevention of surgical site infections (SSI) and the obstacles they faced while using these evidence-based practices. Materials and Methods: Nurses, who were working in Surgical Clinics of Katip Celebi University Ataturk Training and Research Hospital (n=120) between October 1- November 30, 2018, were included in the study. Data were collected by using Nurse Identification Form, Evaluation Form regarding Interventions for Preventing Surgical Side Infections, Questionnaire for Identifying Nurses' Opinions regarding the Use of Resarch and Scale for the Obstaclesin Implementing Resarch Outcomes. SPSS 15.0 for Windows program and number and percentages were used to analyze data. Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests were used to assess the relationship between demographic characteristics and the scale since data did not show normal distribution. Findings: Mean age of the nurses participated in the study was 38.42±5.49 years old, and %93.3% were female. It was determined that 83.7% of the nurses received training on SSIs and 54.2% did not apply implement evidence-based practices for SSI prevention. There was a significant difference between the median scores of nurses working year and Practice Subscale, nurses working for less than 17 years (46.7%), having higher perception of disability, and those who did not receive training on SSIs (22.5%). It was determined that they encountered more obstacles in Application Subscale in using research results. Result: It was concluded that practices of the nurses working in the surgical clinics regarding SSIs were mostly complying with the guidelines; and it was suggested to support the use of evidence-based practices and to eliminate associated obstacles.