Orta yaşlı sedanter kadınlarda kompleks ve kardiyovasküler antrenmanların dayanıklılık ve esneklik üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of complex and cardiovascular trainings on resistance and flexibility in middle aged sedentary women
- Tez No: 595094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER AŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sedanter, Kompleks Antrenman, Kardiyovasküler Antrenman, Sedentary, Complex Training, Cardiovascular Training
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmada orta yaşlı sedanter kadınlarda kompleks ve kardiyovasküler antrenmanların dayanıklılık ve esneklik üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. 35-45 yaş arasındaki orta yaşlı sedanter bayanlardan oluşan iki ayrı grup üzerinde kompleks antrenman ve kardiyovasküler antrenman metodları uygulanarak sonuçlar vücut kompozisyonu, kardiyovasküler dayanıklılık ve esneklik açısından değerlendirilmiştir. Orta yaşlı sedander kadınlarda kompleks ve kardiyovasküler antrenmanların dayanıklılık ve esneklik üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amacıyla yapmış olduğumuz çalışma neticesinde her iki antrenman sonrasında kadınların vücut ağırlıklarının, vücut yağ yüzdelerinin, vücut yağ ağırlıklarının, VKİ değerlerinin ve istirahat halinde nabız sayılarının anlamlı şekilde düştüğü, buna karşın yağsız vücut ağırlıklarının ise anlamlı şekilde arttığı görülmüştür. Aynı zamanda her iki antrenman sonrasında dayanıklılık ve esnekliğin de anlamlı şekilde arttığı saptanmıştır. Yapmış olduğumuz çalışma neticesinde kompleks antrenman uygulanan grupta yer alan kadınların antrenman sonrası vücut ağırlıklarının, vücut yağ yüzdelerinin, vücut yağ miktarlarının, VKİ değerlerinin anlamlı şekilde daha düşük olduğu, istirahat halindeki nabız sayısının da düşük olduğu ancak aradaki farkın anlamlı olmadığı, yağsız vücut ağırlığının ise anlamlı şekilde yüksek olduğu görülmüştür.Aynı zamanda kompleks antrenman uygulanan grupta yer alan kadınların esneklik ve dayanıklılıklarının kardiyovasküler antrenman uygulanan gruptakilerden anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of complex and cardiovascular training on endurance and flexibility in middle-aged sedentary women. Combined (complex) training and cardiovascular training methods were applied to two groups of middle aged sedentary women aged 35-45 years and the results were evaluated in terms of body composition, cardiovascular endurance and flexibility. As a result of our study in order to compare the effects of complex and cardiovascular training on endurance and flexibility in middle-aged sedander women, body weight, body fat percentages, body fat weights, BMI valuesand pulse rate at rest were significantly decreased. weights were found to increase significantly.It was also found that endurance and flexibility were significantly increased after both training groups. As a result of our study, body weight, body fat percentages, body fat amounts, BMI values of the women in the complex training group were significantly lower, the resting pulse rate was also low, but the difference was not significant, and the lean body weight was not significant. was found to be high.At the same time, the flexibility and endurance of the women in the complex training group were found to be significantly higher than those in the cardiovascular training group.