İlm-i Hâl (Giriş–inceleme–metin–dizinler-tıpkıbasım)
İlm-i Hâl (İntroduction-review-text-indexes-facsmile)
- Tez No: 595093
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Klasik Osmanlı Türkçesi, Ses bilgisi, Dudak Uyumu, Dizin, Old Anatolian Turkish, Classical Ottoman Turkish, Phonetics, Labial Harmony, Index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 346
Özet
Bu çalışmanın konusunu; Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi 42 Kon 5397/9 numarada kayıtlı sade bir Türkçe ile yazılmış dini konulu İlm-i Hâl adlı yazma oluşturmuştur. Çalışma; Giriş, İnceleme, Metin, Dizinler ve Tıpkıbasım olmak üzere 5 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde eser, eserin yazarı ve yazıldığı dönem hakkında bilgi verilmiştir. Eserin dil hususiyetleri İnceleme kısmında işlenmiştir. Metin bölümünde İlm-i Hâl çeviri yazı alfabesi ile Latin harflerine aktarılmıştır. Çalışmanın son bölümünü dizin oluşturmaktadır. Metinde geçen kelimeler metindeki anlamları ile açıklandıktan sonra metnin hangi varağında ve hangi satırında olduğu yazılmıştır. Metnin dizini kelime ve ekler olarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is about Konya Regional Manuscript Library_ subject 42 registred under the number 5397/9, written in a sipmle Turkish about a religious theme wich is written under the name of Ilm-i Hâl. This Work; is based on 5 chapters: Introduction, Review, Text, Indexes and fascimile. In the introduction chapter, the informations about the work, the author of the work and the period in which it was written are given. The language characteristics of the work are covered in the review section. In the text section, Ilm-i Hâl was translated into Latin characters with an alphabetical translation. The last section of the workbook is indexed. After the words in the text are explained with their meanings in the text, it is mentionned which text and which line is in the text. The index of the text is prepared as words and inserts.