Orta yaş kadınlarda aerobik-step ve pilates egzersizlerinin vücut kompozisyonu, kan yağları ve kan şekerine etkisi
Effect of aerobic-step and plates exercises on body composition, blood lipids and blood glucose in middle-aged women
  1. Tez No: 359769
  2. Yazar: İLKNUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULTAN HARBİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik-step, Pilates, Orta yaş kadın, Kan şekeri, Kan yağları
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı orta yaş kadınlarda aerobik-step ve pilates egzersizlerinin vücut kompozisyonu, kan yağları ve kan şekerine etkisini araştırmaktı. Çalışmaya yaşı 24-35 yıl (n=22) ve 36-45 yıl (n= 23) olan 45 sedanter kadın gönüllü olarak katıldı. Kadınlara 8 hafta (3 gün/hf) günde 60 dakika süre ile aerobik-step ve pilates kombinasyonlu egzersiz programı uygulandı. Aerobik step egzersizinin şiddeti deneklerin hedef kalp atım sayılarının % 60-70'i olarak belirlendi. Çalışmaya katılan kadınların fiziksel uygunluk parametreleri boy, vücut ağırlığı, vücut kompozisyon ölçümleri, vücut kütle indeksi (VKİ), vücut yağ yüzdesi, yağ kütlesi, yağsız vücut kütlesi, çevre ölçümleri, bel kalça oranı ölçüldü. Fizyolojik parametrelerin belirlenmesi için istirahat kalp atım hızı, sistolik kan basıncı (SKB), diastolik kan basıncı (DKB), Total Kolesterol, Trigliserit, HDL-Kolesterol, LDL-Kolesterol, Kan Şekeri değerleri egzersiz öncesi ve egzersiz sonrası ölçüldü. Değişkenlerin yaş grupları arasındaki farkları bağımsız gruplarda t-testi, antrenman öncesi ve sonrası değişimler ise bağımlı gruplarda t-test ile karşılaştırıldı. Vücut ağırlığı ve VKİ antrenman sonrası her iki grupta azaldı (p0.05). Sonuçta, aerobik-step ve pilates egzersizleri 24-35 yaş grubunda daha belirgin olmakla birlikte orta yaş kadınlarda vücut kompozisyonu, kalp atım hızı ve kan yağlarına olumlu etkileri gözlenirken kan şekeri ve kan basıncı üzerine etkisinin olmadığı gösterildi.
Özet (Çeviri)
Sedantary women in the 24-35 (n=22) and 36-45 (n=23) age groups volunteered to participate in this study. Aerobic-step and plates exercises applied to the subjects one hour per day and three days per week for 8 weeks. The intensity of Aerobic-step exercise was determined as 60-70% of target heart rate of the subjects. The physical fitness parameters of women was determined measuring waist-hip ratio, circumferences, free body mass, body fat mass, body fat percent, body mass index (BMI), measurements of body composition, height, body mass. Resting heart rate, sistolic blood preasure (SBP), diastolic blood preasure (DBP), total cholesterol, triglyceride, high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL), blood glucose levels was determined in blood samples taken pre-training programe and post- training programe. Differences between age groups was analysed by independent t-test, and changes between pre- and post exercise was tested using paired t-test.