Ergenlerde dini başa çıkma-yaşam doyumu ilişkisi (Antalya imam hatip liseleri örneği)
The relationship between religious coping and life satisfaction in the adolescents (The case of the religious high school students in Antalya)
- Tez No: 595117
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKERİM BAHADIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik dönemi, Dini başa çıkma, Yaşam doyumu, Adolescence Period, Religious Coping, Life Satisfaction The findings of the research are as follows, There is a positive relationship between life satisfaction and tending to God, interpret favourably which are sub-aspects of positive religious coping. In addition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Ergenlerdeki yaşam doyumu, dini başa çıkma tutumu ve bu ikisi arasındaki ilişki çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Bu çalışma Antalya'nın Kepez ilçesinde öğrenim gören imam hatip lisesi öğrencilerinden oluşan bir örneklem üzerinde 439 katılımcı ile gerçekleşen amprik bir uygulamadır. İlişkisel tarama modeli ve anket tekniğinden yararlanılarak yapılan bu araştırmada Yaşam Doyumu Ölçeği ve Dini Başa Çıkma Ölçeği kullanılmıştır. Bilgisayar ortamına aktarılan verilerin analizi, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 23 paket programı aracılıyla analiz edilmiş ve anlamlılık düzeyi .05 olarak belirlenmiştir. Araştırmada cinsiyete bağlı olarak değişkenler arasında fark olup olmadığını araştırmak için T testi analizleri ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkeni yordama durumunu araştırmak için ise çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgular kısaca şu şekildedir; yaşam doyumu ile olumlu dini başa çıkmanın alt boyutları olan, Allah'a yönelme, hayra yorma ve dini yakınlaşma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Ayrıca yaşam doyumu ile olumsuz dini başa çıkmanın alt boyutları olan kişiler arası dini hoşnutsuzluk ile şerre yorma arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki mevcuttur. Cinsiyete göre ergenlerin yaşam doyumu düzeyleri incelendiğinde, kızların yaşam doyumu düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kızların olumlu dini başa çıkma düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Erkeklerin, olumsuz dini başa çıkma düzeylerinin kızlara göre daha yüksek olduğu ortaya konmuştur. Ergenlerin yaşlarına göre yaşam doyumu düzeyleri incelendiğinde ise, 15 yaşındaki ergenlerin 17 yaşındaki ergenlere göre yaşam doyumu seviyelerinin yüksek olduğu görülmüştür. Son olarak ergen bireylerin, olumlu dini başa çıkma yöntemlerine başvurma sıklıkları arttıkça yaşam doyumu düzeylerinde de bir artış olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The essence of this study is adolescent's life satisfaction, religious coping skills and the relationship between these two forms. This study is an empirical application of sample the religious high school students studying in Kepez, Antalya with 439 participants. In this study, Life Satisfaction Scale and Religious Coping Scale were used with relational scanning model and survey technique. The analysis of the data transferred to the computer environment was analyzed by SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 23 package program and the significance level was determined as .05. In order to investigate whether there is a difference between the variables in terms of gender, T-test analysis and the independent variables were used to investigate the dependent variable and multiple regression analyzes were used.