Ankara Etnografya Müzesi'ndeki XVI. yüzyıl Osmanlı dönemi İznik çinileri
16th century Ottoman period iznik tiles in Ankara Ethnography Museum
- Tez No: 797065
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ankara Etnografya Müzesi, Osmanlı Devleti, İznik, Çin, Ankara Ethnography Museum, Ottoman Empire, Iznik, Tile Ar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bursa'nın İznik ilçesi çeşitli uygarlıkların öncüsü olmakla birlikte asıl ününü XV. yüzyıldan sonra Osmanlı devletinde yakalamıştır. Sanat geleneğinde köklü olması, üretim sürekliliği, kent olgusunun ihtişamı ve birçok sanatçısının olmasıyla İznik bu dönemde kültür devidir. Osmanlı çini sanatının ilk örneklerini de İznik ve Bursa'da görüyoruz. XV. yüzyıl ortalarında başlayan teknolojik gelişmeler, İznik'in İstanbul'a yakın olması, İstanbul'u hem Anadolu'ya hem de İpek Yolu'na bağlayan ticaret yolu güzergahında olmasının nakliyeyi kolaylaştırması, İznik ve çevresinin bol ağaçlı yapısı İznik'in seramik ve çini alanında kendini yetkin kılması için önemli faktörler olmuşlardır. Osmanlı Devleti'nin geniş bir coğrafyaya yayılan topraklarında mimari eserlerinde süsleme unsuru olarak çiniyi kullanması özellikle Mimar Sinan yapımı eserlerde çini tezyinat kullanılması İznik üretimine yapılan katkılardan olmuştur. İznik'te ki teknolojik gelişmelerle birlikte kırmızı hamurlu çinilerin yerini sır altı tekniğinde ince, beyaz astarlı, beyaz hamurlu, parlak, şeffaf sırlı mavi-beyaz çiniler almıştır. Ankara Etnografya Müzesinde bulunan Osmanlı çini sanatının zirvesi olarak tanımlayabileceğimiz 18 eser dönemin eser kalitesi açısından önem arz etmektedir. Müzede bulunmakta olan 18 XVI. yüzyıl Osmanlı dönemi İznik çinileri tanımları, süslemeleri, maddesi ve dönemleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The pioneer of various civilizations, Bursa's Iznik district achieved its real fame in the Ottoman Empire after the 15th century. Iznik was a cultural giant in this period with its roots in the art tradition, continuity of production, the magnificence of the urban phenomenon and the presence of many artists. We see the first examples of Ottoman tile art in Iznik and Bursa. Technological developments that started in the middle of the 15th century, being close to Istanbul, the fact that it is on the trade route connecting Istanbul to both Anatolia and the Silk Road facilitates transportation, and being rich in trees of Iznik and its surroundings have been important factors for Iznik to make itself competent in the field of ceramics and tiles. The Ottoman Empire's use of tiles as an element of decoration in its architectural works in the lands spread over a wide geography, especially the use of tile ornaments in the works of Mimar Sinan, has been among the contributions made to the production of Iznik. With the technological developments in Iznik, the red paste tiles have been replaced by thin, white slipped, white paste, glossy, aemail ombranted blue-white tiles in the underglaze technique. The 18 works, which we can define as the peak of Ottoman tile art in Ankara Ethnography Museum, are important in terms of the quality of the works of the period. Definitions, ornaments, materials and periods of 16th century Ottoman period Iznik tiles in 18 works in the museum have been examined.