Resimlerde 'mısır' konusunun yorumlanması
Interpretation of 'corn' i̇n the pictures
  1. Tez No: 595202
  2. Yazar: HAVVA CEYLAN DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, Espas, Ritim, Yorumlamalar, Color, Espas, Rhythm, Interpretations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsanın dünya üzerindeki algılama sürecinde önemli etmenlerden biri olarak gösterilen renk, yaşamın birçok kullanım alanlarında yer almış ve işlevselliğini gitgide artırmıştır. Rengin, insanların çeşitli seçimlerinde ve kararlarında etkili olduğu söylenebilir. İnsan psikolojisine mutluluk, heyecan, huzursuzluk, korku, endişe vb. çeşitli duygusal hisler uyandıran renkler, kişinin kararlarını olumlu veya olumsuz yönde etkileyecek güce sahiptir. Bu tezin amacı resimlerde kullanılan mısıra yeni bir bakış açısı ile resimsel yüzeylerde özgün biçimler oluşturmaktır. Resimlerde mısır üzerinde birim tekrarı yapılarak kompozisyonlarda ritim sağlanmak amaçlanmıştır. Bu resimlerin zemininde renk tonlarıyla espas sağlanarak derinlik oluşturulmak istenmiştir. Bu çalışmada, renk tonlarını zenginleştiren ve fırça izleri kullanarak resme boyut ve derinlik kazandırmış olan İzlenimcilik akımının bu yönü ağırlıklı olarak incelenmiş ve tez kapsamında yapılan resimler arasında organik bir bağ kurulmuştur. Empresyonizmden sonra gelen Fovizm akımını doğuran sanatçıların sanata getirdikleri farklı renk anlayışı, resim sanatına yepyeni katkılar sağlamış, bu özelliği ile tez konusunda oluşturulan resimler ilişkilendirilmiştir. Türk resim sanatı üzerinde renk kullanımı incelenmiş olup eserler irdelenmiştir. Renk öğesinin en çok önem kazandığı dönemler açıklanmıştır. Üç ana bölümden oluşan bu tezin birinci bölümünde amaç, yöntem ve problem durumunu belirten“Giriş”, ikinci bölümde“Renk Kavramı ve Rengin Kuramsal Boyutu”ve üçüncü bölümde ise“Tez Kapsamında Yapılan Resimlerin Çözümlemeleri”adlı başlıklar yer almıştır. Bu tezin ikinci bölümünde literatür araştırması yapılmış olup üçüncü bölümünde resimsel bir dil kullanılarak yapılan çalışmaların analizleri oluşturulmuş ve sonuç bölümünde ise yargılara ulaşılmıştır. Sanat tarihi sürecindeki sanatçıların eserlerini oluştururken gerçek nesne ile imge arasındaki ilişkinin nasıl kurulduğu yönünde edilen bilgiler doğrultusunda oluşturulan çalışmalar ile bu ilişki irdelenmiştir. Bu süreç içinde elde edilen bilgiler, yapılan resimlerle bir bağ kurularak düşsel yaratım sürecine katkı sağlamış ve resimsel dil bağlamında bu sürecin gelişimine yol göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The color, which is shown as one of the important factors in the human's perception process in the world, has been used in many areas of life and has increased its functionality gradually. Color can be said to influence people's various choices and decisions. In human psychology happiness, excitement, restlessness, fear, anxiety etc colors that give rise to various emotional feelings have the power to influence human decisions in a positive or negative way. The aim of this thesis to create new perspective on corn and to create original forms on pictorial surfaces. In the pictures, it was aimed to repeat the unit on corn and to provide rhythm in the compositions. On the backdrop of these paintings, it was aimed to create depth by providing space with color tones. In this work, this aspect of Impressionism, which enriches color tones and adds dimension and depth to painting by using brush traces, is mainly examined and an organic relation was established between the paintings made within the scope of the thesis. After Impressionism the different color perception brought to the art by the artists who gave birth to the following Fauvism movement made new contributions to the art of painting and this feature is associated with the pictures created in the thesis. The use of color on Turkish painting has been examined and the works have been examined with details. The periods in which color is most important are explained. In the first part of this thesis, which consists of three main chapters, there is an introductory part indicating the purpose, method and problem status. In the second part, there is“”Color Concept and Theoretical Dimension of Color“. In the third part, the titles ”Analysis of the Paintings Made in the Thesis" are given. In the second part of this thesis, literature research is made and in the third part, analyzes of the works using a pictorial language are formed and in the final part, judgments are reached. This relationship is examined with the works created according to the information about how the relationship between the real object and the image is established while creating the works of artists in the art history process. The information obtained during this process contributed to the imaginary creation process by establishing a connection with the pictures made and guided the development of this process in the context of pictorial language.