İletişim kaygısı, yüz yüze iletişim ve internet kullanım ilişkisi: Selçuk Üniversitesi örneği
Relationship between communication anxiety, face-to-face communication and internet usage 'Selçuk University example'
  1. Tez No: 595201
  2. Yazar: NECMİYE MENDERES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİROL GÜLNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, İletişim Kaygısı, Yüz yüze İletişim, Sosyal Medya, Communication, Communication Anxiety, Face-to-face Communication, Social Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Teknolojik gelişmeler ve küreselleşme sebebiyle günümüzde insanlar internet ortamında çok zaman geçirmektedir. Özellikle sosyal medya kullanımında bir artış görülmektedir. İnsanlar sosyal medya kullanarak, sosyal çevrelerini genişletme ve yeni arkadaşlıklar kurmaktadır. Yapılan çalışmalar, internet kullanımının iletişim kaygısından etkilendiğini göstermektedir. İletişim kaygısı, insanların iletişim esnasında duyduğu endişeyi ifade etmektedir. Bu tez çalışmasında iletişim kaygısının yüz yüze iletişim ve internet kullanımıyla ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda ilk olarak iletişim, kaygı, sosyal medya, internet ve yüz yüze iletişim kavramları ele alınmış, daha sonra bu konuda Selçuk Üniversitesi öğrencileri arasında alan araştırması yapılmıştır. Veri, 1220 öğrenciden, saha araştırması aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma, Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin %52.02'sinin iletişim kaygısı yaşadığını ortaya koymuştur. Ayrıca araştırma, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı'na bağlı bulunan öğrencilerin Sosyal Bilimler Anabilim Dalına bağlı eğitim gören öğrencilere göre daha fazla iletişim kaygısı yaşadıklarını da ortaya koymuştur. Ek olarak iletişim kaygısı ile yüz yüze iletişim kurulan gün sayısı arasında zayıf düzey anlamlı ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to technological developments and globalization, people are spending a lot of time on internet. There is an increase in the use of social media in particular. People are using social media to expand their social circles and make new friendships. Studies show that using social media is influenced by communication anxiety. Communication anxiety refers to the anxiety that people are hearing during communication. In this thesis, it is aimed to determine the relationship between communication anxiety and face to face communication and social media usage. In this direction, firstly the concepts of communication, anxiety, social media, internet and face to face communication have been discussed and then field research has been done among Selcuk University students. Data were collected from 1220 students through field research. The study revealed that 52.02% of Selçuk University students had communication anxiety. In addition, the research revealed that the students in the Department of Science and Health Sciences had more communication anxiety than the students in the Department of Social Sciences. In addition, there is a weakly significant relationship between communication anxiety and the number of days of face-to-face communication.