Ege bölgesindeki işletmelerin İran'la dış ticaretlerinde sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solutions proposed to the foreign tradebetween Iran and The Aegean region
  1. Tez No: 595206
  2. Yazar: SAEED POURABBASI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İran, Ege Bölgesi, İhracat, İthalat, Ortak Yatırım, Ortadoğu, Ticaret, Iran, Aegean Region, Export, Import, Joint Investment, Middle East, Trade
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ülkeler çeşitli ekonomi alanlarında hayatta kalmaları için diğer ülkeler ile ticaretlerini geliştirmeli ve bu konuda küreselleşme hızına uyum sağlamaları önemlidir. Bu çalışmada uluslararası ticaret teorileri ile birlikte farklı hususlar üzerindeki etkileri incelenip kısıtlayıcı nedenler de gözden geçirilmiştir. Bu bilgilere dayanarak serbest ticarete hazır olmayan gelişmekte olan ülkeler için bölgesel ticari ilişkilerin genişletilmesi önerilmiştir. Ayrıca, uzun bir geçmişe sahip olan İran ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler incelenmiştir. Enerji sektörünün payı yüksek olan bu ticari ilişki son yıllarda 30 milyar dolara ulaşma hedef ile daha önem kazanmıştır. Üstelik iki ülke ticari göstergelere ve faktörlere göre kıyaslanarak dünya ticaretinde birbirinden farklı duruma sahip olduğu belirlenmiştir. En son olarak, Ege bölgesi ile İran arasındaki ticari ilişkiler yatırımlar, ithalat ve ihracat şeklinde üç farklı bölümde ayrıntılı olarak incelenmiş ve gelişmesi önünde olan engeller ve sorunlar araştırılmıştır. Bu sonuçlara dayanarak ege bölgesinde var olan potansiyelleri ve engellerin ortadan kaldırılması için çözüm önerileri verilerek Ege bölgesi ile İran ticari ilişkilerin güçlendirmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
To survive in various economic areas, countries should develop their trade with other countries, and it is important that they adapt to the globalization speed in this regard. In this study, theories about international trade and the effects of international trade on some other topics are discovered. Based on this information, it is proposed to expand regional trade relations for developing countries that are not ready for free trade. Also, having a notable background of trade relations between Iran and Turkey this commercial relationship which the energy makes a remarkable part of the trade has gained more importance with the target of reaching 30 billion dollars in recent years. Moreover, the two countries were compared according to trade indicators and factors and it was determined that they have a different status in world trade. Finally, the trade relations between the Aegean region and Iran have been assessed by the detail in three different regions: investments, imports, and exports. Obstacles and problems against them have been investigated. Based on these results, solutions for the elimination of the existing obstacles in the Aegean region were given and suggestions for developing the commercial relations between the Aegean region and Iran were presented.