Ulusal basın (Hürriyet - Yeni Şafak) ekseninde 15 temmuz ve yansımaları
National press (Hürriyet - New Dawn) axis 15 july and itsreflections
  1. Tez No: 595213
  2. Yazar: ZELİHA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARTIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: FETÖ, Darbe, Fethullah Gülen, MİT, Asker, Halk, Polis, FETO, Coup, Fethullah Gulen, MIT, Soldier, People, Police
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 439
Özet
Bu çalışmada 15 Temmuz darbe girişimi ulusal basındaki yansımalarıyla ele alınmıştır. Bilindiği üzere 15 Temmuz 2016 darbe girişimi Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu darbe girişimi FETÖ tarafından meydana gelmiş olmakla beraber tarihte bir ilk yaşanıp darbe girişimi halkın karşı koyması ile geri püskürtülmüştür. Bu tezin amacı, 15 Temmuz darbe girişimi ve öncesinde yaşanan olayları, bu olayların sonuçlarını, ulusal basın göz önüne alınarak ayrıntılarıyla aktarmaktır. Uygulamanın ilk aşamasında Gezi Olayları ve 17-25 Aralık olayları anlatılmakla birlikte, darbe sürecinin ayak sesleri niteliğinde olan bu iki büyük çaplı olaya yer verilerek darbe girişiminin nasıl meydana geldiğine yer verilmektedir. İkinci aşamanın ilk kısmında 15 Temmuz darbe girişimi anlatılarak sürecin nasıl ilerlediği neler olduğu aktarılmaya çalışılmıştır. Devamında ise darbe girişimini planlayan Fethullah Gülen hakkında bilgiler verilmiş olup, olayın daha iyi anlaşılmasının sağlanması hedeflenmiştir. Üçüncü aşamada, 15 Temmuz darbe girişimi Yeni Şafak Gazetesi basın yansımaları aktarılmıştır. Gazete haberleri, manşetler ve köşe yazıları olarak üç alt başlık altında incelenmiştir. Dördüncü aşamada, 15 Temmuz darbe girişimi Hürriyet Gazetesi basın yansımaları aktarılmıştır. Gazete haberleri, manşetler ve köşe yazıları olarak üç alt başlık altında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the July 15 coup attempt is discussed with its reflections in the national press. As is known, July 15, 2016 coup attempt has been an important landmark for the Republic of Turkey. Although this coup attempt was made by FETO, it was a first in history and the coup attempt was repulsed with the opposition of the people. The aim of this thesis is to give details of the events that took place before the coup attempt and the results of these events by taking into consideration the national press. In the first phase of the implementation, the Gezi Events and the events of December 17-25 are explained, but these two large-scale events, which are the footsteps of the coup process, include how the coup attempt took place. In the first part of the second phase, July 15 coup attempt is explained and it is tried to explain how the process progresses. Afterwards, information was given about Fethullah Gulen who planned the coup attempt and it was aimed to provide a better understanding of the incident. In the third stage, the press reflections of Yeni Safak Newspaper on July 15 coup attempt were conveyed. Newspaper news, headlines and columns were examined under three headings. In the fourth stage, the press reflections of the Hurriyet Newspaper, the July 15 coup attempt were conveyed. Newspaper news, headlines and columns were examined under three headings.