Topuk kanı alınırken bebeğin anne, baba ve hemşire kucağında olmasının ağrı üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of being on the lap of the mother, father and nurse on the newborns' pain during blood collection from the heel
- Tez No: 595227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne kucağı, Baba kucağı, Hemşire kucağı, Yenidoğan, Ağrı, Mother's lap, Father's lap, Nurse's lap, Newborn, Pain
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırma, sağlıklı yenidoğanlarda topuk kanı alınması sırasında bebeğin anne, baba, hemşire kucağında olmasının ve işlem masasına yatırılmasının bebeklerin ağrısı üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla randomize kontrollü deneysel çalışma olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Ocak 2019 - Mart 2019 tarihleri arasındaki İstanbul ili Beylikdüzü ilçesinde yer alan bir aile sağlığı merkezine kayıtlı 5-15 günlük bebekler oluşturdu. Örneklemi ise seçim kriterlerine uyan toplam sağlıklı 80 term yenidoğan oluşturdu. Yenidoğanlar, anne kucağında (20), baba kucağında (20), hemşire kucağında (20) ve işlem masası (20) üzerinde olacak şekilde 4 gruba randomize olarak atandı. İşlem sırası ve sonrası video kamera ile kayıt edildi. Verilerin toplanması aşamasında; ''Bilgi Formu'', ''Yenidoğan Bebek Ağrı Ölçeği (NIPS)'' ve ''Gözlem Formu'' kullanıldı. Her dört grup, yenidoğan ve ebeveyn tanıtıcı özellikleri yönünden benzer bulundu. İşlem masasına yatırılan gruptaki bebeklerin kan alımı sırasındaki ağrı puan ortalamalarının, anne kucağı, baba kucağı ve hemşire kucağında olan bebeklere göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu (p< ,05) belirlendi. Kucağa alınan bebeklerin ağrı puan ortalaması arasında anlamlı düzeyde bir fark bulunmadı (p> ,05). Anne, baba ve hemşire kucağında olan bebeklerin ağlama süresi ve kan alımı işlem süresi arasında farklılık olmadığı görüldü (p> ,05). Ancak işlem masasına yatırılan bebeklerin diğer gruplara göre, ağlama süresi ve kan alımı işlem süresi anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p< ,001). Sonuç olarak; ağrılı işlemler uygulanırken bebeğin kucağa alınarak girişim yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out on healthy newborns as a randomly controlled experimental study in order to evaluate whether being in their mother's, father's, nurse's laps or on the operation table has an effect on the newborns' pain while blood is taken from the heel. The population of the study consisted of 5-15 days old babies registered to a family health center in Beylikdüzü of Istanbul between the dates of January 2019 - March 2019. The sample consisted of 80 healthy newborns who met the selection criteria. The newborns were randomly assigned to 4 groups: on the lap of the mother (20), on the lap of the father (20), on the lap of the nurse (20) and on the operation table (20). The blood collection procedure and what happened later on were recorded with a video camera. During the data collection stage,“Information Form”and“Neonatal Infant Pain Scale (NIPS)”and“Observation Form”were used. All groups were similar in terms of neonatal and parental identification characteristics. It was observed that the mean pain score of the babies on the operation table was considerably higher (p< ,05) than those of mother's laps, the father's laps and nurse's laps. There was no meaningful difference between the mean pain score of the babies in the laps (p> ,05). There was no difference between the duration of crying and the duration of the procedure in the babies who were in the laps of the mother, the father or the nurse (p>, 05). However, the mean pain score, the duration of the crying and the duration of the procedure were significantly higher in babies on the operation table than the other groups (p< ,001). Result; It is recommended for the baby to be taken on the lap while the painful procedures are performed.