Kuran-ı Kerim'de iletişim engellerini ifade eden ayetlerin din eğitimi açısından değerlendirilmesi
Communication obstacles in the Quran-i Kerim religious education of expressing verses evaluation
- Tez No: 595271
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim, eğitim, dinî iletişim, dini iletişim engelleri, din eğitimi, Communication, Education, Religious Communication, Religious Communication Obstacles, Religious Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırmanın konusu,“Kur'an-ı Kerim'de İletişim Engellerini İfade Eden Ayetlerin Din Eğitimi Açısından İncelenmesi”dir. İletişim ve din, insan hayatının her alanını kuşatan ve onun en çok ihtiyaç duyduğu vazgeçilmez alanlardandır. İletişim olgusunu, Kur'an ayetleri ışığında derleyip, doğru anlamak bize kendi varlığımız, din eğitimi ve dinî iletişim hakkında doğru bir düşünce çerçevesi oluşturma fırsatı verecektir. Araştırma literatür taraması ve değerlendirilmesine dayanmaktadır. .Araştırmanın giriş kısmında araştırmanın konusu, problemi, amacı, yöntemi ve sınırları üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, iletişim kavramı genel hatları ile ele alınmış; iletişimin önemi, amacı, çeşitleri ve genel iletişim engelleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, dinî iletişim-din eğitimi ilişkisi incelenerek, Kur'an'ın ve Hz. Peygamber'in konuya ilişkin ilke ve yöntemleri tahlil edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, dinî iletişim engelleri, iletişim sürecinin öğeleri esas alınarak ayetler bağlamında değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde ise; araştırmanın kısa bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Buna göre; iletişim sürecinin öğeleri esas alınarak dini iletişim engelleri tasnif edilmiştir. Ayetler bağlamında değerlendirilen bu engeller; kaynak, alıcı, zaman ve ortam engelleri ile mesajın muhtevasından kaynaklı engeller olarak sınıflandırılmıştır. Kur'an ayetleri ışığında ele alınan, dini iletişim engellerinin genel iletişim engelleri ile örtüştüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Topic of the research is to“analysing verses of the Quran stating communication obstacles in perspective of religious education”. Communication and the religion are inevitable topics embracing every minute of a person's life. Studying and grasping correctly the phenomenon of communication in the light of verses of the Quran give us opportunity of creating an accurate frame of thought about our being, religious education and religious communication. The research bases on literature searchandevaluation. Topic, problem, method and limits of the research were mentioned in introduction of the research. In the first section, phenomenon of communication was broadly discussed and put emphasis on importance, aim and types of communication and common communication obstacles. In the second section, by studying the relationship between religious education and religious communication, related methods and principles of Quran and Prophet Muhammad were tried to be analysed. In the third section, by taking elements of communication process as a basis, religious communication obstacles were evaluated in the context of verses of the Quran.The research was briefly evaluated in the conclusion. Henceforth, religious communication obstacles were classified by taking elements of communication process as a basis. These obstacles evaluated in the light of verses of the Quran were classified as obstacles of source, receiver, time and context and obstacles rooted from content of the message. It is observed that religious communication obstacles analysed in the light of verses of the Quran coincide with comman communication obstacles.