Felsefi düşünmenin önemi ve çocuklar için felsefe
The importance of philosopical thinking and philosophy for children
- Tez No: 595272
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ İYİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Düşünme, Felsefî düşünme, Thinking, Philosophical Thinking
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, insanlaşmanın olmazsa olmaz koşullarından biri olan felsefî düşünmenin önemi gösterilerek felsefî düşünmenin kazandırılmasında ve geliştirilmesinde en etkili yollardan birinin Çocuklar İçin Felsefe eğitimi olduğu ileri sürülmektedir. Üç bölüm olarak hazırlanan bu tezin birinci bölümünde, düşünmenin ne olduğu, birkaç düşünme ediminin (yaratıcı, eleştirel ve özenli düşünmenin) nitelikleri; felsefî düşünmenin ve temel niteliklerinin ne olduğu ortaya koyularak felsefî düşünmenin, yaratıcı, eleştirel ve özenli düşünme edimleriyle ortak ve ayırt edici özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında, felsefî düşünmenin önemi açıkça ortaya koyulmuştur. İkinci bölümde felsefî düşünmeyi mümkün kılan ve geliştiren edimler ve etkinlikler ele alınmış, böylelikle felsefî düşünmenin yolları ana hatlarıyla çizilmiştir. Son bölümde ise Çocuklar İçin Felsefe'nin tarihsel gelişimi, amaçları, içerdiği belli başlı yöntemler, kolaylaştırıcı olarak eğitmenin rolü ve sağladığı yararlar bütün olarak ele alınmıştır. Sonuçta, felsefî düşünmenin kazandırılmasında ve geliştirilmesinde Çocuklar İçin Felsefe'nin en etkili yollardan biri olduğu ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Philosophy for Children education was suggested to be one of the most effective way to gain and develop philosophical thinking, with showing the importance of philosophical thinking which is a sine qua non of humanizing. In the first part of this thesis which is prepared in three sections, the common and distinguishing features of philosophical thinking with creative, critical and eloborative thinking acts have been made to identify with revealing what thinking is, charasteristics of some thinking acts (e.g. creative, critical and eloborative thinking) and psilosophical thinking and its essential features. As a result in this section, the importance of philosophical thinking was revealed in accordance with the information obtained. In the second part, the acts and activities that make philosophical thinking possible and improve were taked in hand and thus, methods of philosophical thinking was shown substantially. In the last part, historical development, aims, main methods, benefits of Psilosophy for Children and the role of educater as a facilitator considered as a whole. As a result in this study, Philosophy for Children was suggested as one of the most effective ways of gaining and improving philosophical thinking.