Hidroksiapatit esaslı biyoseramik malzemelerin ın vitro ve ın vivo biyouyumluluklarının belirlenmesi
Determination of in vitro and in vivo biocompabilities of bioceramic materials based hydroxyapatite
  1. Tez No: 595295
  2. Yazar: OKAN ERKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KÖM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroksiapatit, kemik defekti, rat
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Büyük kemik defektleri kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayıp greftlenmesi gerekir. Bu çalışmada tarafımızdan üretilen hidroksiapatit (HAp) esaslı biyoseramik malzemelerin in vitro ve in vivo biyouyumlulukların belirlenmesi amaçlandı. İn vivo deneyleri için her grupta 7 hayvan olacak şekilde 3 gruba ayrılan 42 adet Spraque Dawley ratları kullanıldı. Ratların genel anestezi altında proksimal tibianın medial bölgesinde ikişer adet 2 mm.'lik drille kemik defekti oluşturuldu. Oluşturulan defektlere 1. gruptaki olgulara kontrol grubu, 2. gruptaki olgulara ise tarafımızca üretilen alternatif HAp kemik greftleri ile dolduruldu. Üçüncü gruptaki olgulara da ticari hidroksapatit greftleri dolduruldu. Daha sonra operasyon bölgesi rutin cerrahi kurallara uygun olarak kapatıldı. Bütün ratlar postoperatif 14. ve 28. günlerde sakrifiye edildi. Histopatolojik değerlendirmelerde üretilen HAp impalantın kemikleşme sürecinde olduğu gözlendi. Sonuç olarak, üretilen HAp kemik grefti olarak kullanılabilirliği uzun süreli ve detaylı araştırmalar ile ortaya konulması yararlı olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The reconstruction of large bone defects needs to bone grafts without self-repair. It was aimed at investigating in vitro and in vivo biocompabilities of bioceramic materials based hydroxyapatite (Hap) that we produced. In this study, 42 Spraq dawley rats were used for in vivo. Rats divided into 3 groups equally. After general anesthesia, rats were drilled 2 defect of 2 mm on the upper poximal metaphysis of tibia. In the first group bone defect were left to heal by themselves without using any material. Bone defect were reconstruted with HAp material in the second group. Thirty group were filled with commercial HAp. Operation wounds were closed routine surgery. All rats were sacrified at the postoperative of 14th and 28 th days. Histopathologicaly, It was observed in the ossicification process of HAp produced. As a result, we need long term and more detailed examinations for evaluation of bioceramic materials based hydroxyapatite.