Aydın Söke'deki çırçır işletmelerinin mevcut yapısal özelliklerinin araştırılması
A research oncurrent structural properties of cotton gin enterprises in Aydin Söke province
- Tez No: 595383
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çırçır işletmesi, yapısal özellikler, depolar
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET AYDIN SÖKE'DEKİ ÇIRÇIR İŞLETMELERİNİN MEVCUT YAPISAL ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Halil ALAGÖZ Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Fuat SEZGİN 2019, 64 sayfa Bu araştırma, Aydın ilinin Söke ilçesinde faaliyet gösteren çırçır işletmelerinin mevcutyapısal özelliklerinin araştırılması amacı ile gerçekleştirilmiştir. Söke'de yer alan 20 çırçır işletmesinde anket, ölçüm ve fotoğraflama çalışması yapılmıştır. İşletmelerin %60'ı 10 000 m²'nin üzerinde alana kurulmuştur. Çırçır işletmesi binalarının %40'ı 1-10 yıl arası , %30'u 11-20 yıl arası ve %30'u 21 yıldan büyük bina yaşına sahiptir. İşletmelerin taşıyıcı sistemlerinin %75'i çelik, %10ui betonarme ve %15'i prefabrik konstrüksiyondur. İşletmelerin çatı taşıyıcı sistemlerinin %85'i çelik, %15'i prefabrik konstrüksiyondur. İşletmelerin çatı örtü malzemesi %20 sandviç panel iken %80'i trapez saçtır. Trapez saç kullanımının maliyet açısından çok daha uygun olduğu belirtilmiştir. Çırçır işletmesi depolarının yapısal özellikleri incelendiğinde depoların %25'inin 0-5 000 m³ arasında %45'inin 5 000-10 000 m³ arasında ve %30'unun 10 000 m³ üzerinde olduğu tespit edilmiştir. En küçük depo hacmi 2 560 m³ iken en büyük depo hacmi 20 240 m³ dür. Depoların genişlik, uzunluk, yükseklik değerleri farklılıklar göstermektedir. Depoların genişliği, 8m ile 23m arasında değişirken uzunlukları 35m ve 80m arasında bulunmuştur. Yükseklik değerleri 6,9m den 10m ye kadar değişmektedir. İşletmelerde depo ünite sayılarının arttırılmasının yangın riskine karşı alınabilecek en iyi önlemler arasında olduğunu belirtmişlerdir. İşletmelerin %65'i 1-2 depo ünitesinden oluşurken %35'i 3-4 depo ünitesinden oluşmaktadır. İşletmelerin %80'inin depolama kapasitesi 2 500 t'nun altında iken %20'sinin depolama kapasitesi 2 500 t'nun üzerindedir. Söke'de bulunan çırçır işletmelerinin hem depo ünite sayıları hem de depolama kapasitesinin Türkiye ortalamasının altında kaldığı anlaşılmaktadır. Depoların duvar yapı malzemesi kullanım açısından %35'i sıvalı tuğla, %45 prefabrik beton ve %20'si sandviç paneldir. 2010 yılından sonra kurulan tesis depolarının hiçbirinde sıvalı tuğla tercih edilmemiştir. Depoların %70'inde doğal havalandırma, %30'unda ise mekanik havalandırma kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ONCURRENT STRUCTURAL PROPERTIES OF COTTON GIN ENTERPRISES IN AYDIN SÖKE PROVİNCE Halil ALAGÖZ M.Sc. Thesis, Agricultural Structures and Irrigation Supervisor: Assist: Prof. Dr. Fuat SEZGİN 2019, 64 sayfa The aim of this study is to investigate.the structural properties of cotton processing plant buildings in Söke district of Aydın. Questionnaire measurement and photographing was conducted in 20 cotton processing plant in Söke. The 60% of the facilities are built on above an area of 10 000 m².The 40% of the cotton processing plant buildings have a building age of 1-10 years, 30% between 11 and 20 years, and 30% more than 21 years.The 25% of the conveyor systems of the facilities are reinforced concrete and 75% are steel construction.The 15% of the facilities' roof carrier systems are reinforced concrete, the 15% are prefabricated and 85% are steel constructions.While the roofing material of the facilities is 20% sandwich panel, 80% is deck sheet. It is stated that the use deck sheet is much more cost effective. When the structural properties of cotton processing plant warehouses were examined, it was found out that 25% of the warehouses were between 0-5.000 m³, 45% between 5 000-10 000 m³ and 30% above 10 000 m³.The smallest tank storage is 2 560 m³, while the largest tank storage is 20 240 m³. The width, lenght and height of the tanks vary. Width is between 8m and 23m and it varies, while the lenght are between 35m and 80m. Height from 6.9m to 10m.It is stated that increasing the number of warehouse units in the ginnery plants is among the best measures to be taken against fire risk.The 65% of the ginnery plants consist of 1-2 storage units, while 35% consists of 3-4 storage units.While 80% of the plants have a storage capacity below 2 500 tons, 20% have a storage capacity is above 2500 tons.It is understood that both the number of cotton processing units and storage facilities located in Söke remains below the average of Turkey in the aspect of storage capacity.In terms of wall building material usage, the 35% of the materials plastered bricks, 45% reinforced concrete wall and 20% sandwich panelsPlastered bricks were not preferred in any of the facility warehouses established after 2010.While the natural ventilation is used in 70% of warehouses, the mechanical ventilation is used in 30%. KeyWords:Cotton processing plant, structural characteristics, storehouses