Osmanlıdan Cumhuriyet'e Türkiye'de anarşizm
Osmanlıdan Cumhuriyet'e Türkiye'de anarşizm
- Tez No: 595421
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANEM YAMAK ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Anarşizm, Baha Tevfik, Alexander Atabekian, Kara, Efendisiz, Anarchism, Baha Tevfik, Alexander Atabekian, Kara, Efendisiz
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Anarşizm bireyin özgürlüğünü temel alan ve bireyin özgürlüğünü temin altına almak adına başta devlet otoritesi olmak üzere her türlü tahakküm çeşidine karşı çıkan bir ideolojidir. Aydınlanma çağının bir ürünü olan anarşist felsefe Godwin, Bakunin Kropotkin, Proudhon, Stirner gibi isimlerin fikirleriyle beslenerek 19. yüzyılın başlarından itibaren Avrupa'da etkinlik kazanmaya başlamıştır. Anarşizm Avrupa'da gördüğü ilgiyi uzun yıllar Türkiye'de görememiş taraftar toplayamamıştır. Anarşizmin Türkiye'ye girişi ancak 1980'li yıllarda mümkün olabilmiştir. 1980'li yılların ortalarından itibaren Türkiye'de de taraftar bulmaya başlayan anarşizm, anarşizme dair kitap ve dergi yayımcılığının da artmasıyla artık bu topraklarda kök salmış bir harekete dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
Anarchism is an ideology, which focusses on individual freedom; to ensure this freedom it turns against any kind of domination, especially state authority. As a product of the Enlightenment anarchist philosophy emerges in the 19th century and was shaped by thinkers like Godwin, Bakunin, Kropotkin, Proudhon, and Stirner. For a long time, anarchism was not able to gain the same attention in Turkey, as it did in Europe. Only in the 1980s, anarchism finds its way into Turkey. After the mid-1980s it gains supporters and through book and journal publications, it becomes a rooted movement in this country.