Farklı ayakkabı taban malzemelerinin ayak biyomekaniği üzerine etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of the effects of different shoe sole materials on foot biomechanics by finite element analysis
  1. Tez No: 595449
  2. Yazar: FATMA ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ATA KARAVANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Leather Engineering, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu eleman analizi, ayak biyomekaniği, ayakkabı tabanı, Finite element analysis, foot biomechanics, shoe sole
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında, insan ayağı çeşitli yazılım programları yardımı ile katı model olarak modellenmiş ve farklı ayakkabı taban malzemeleri ile statik denge konumunda iken meydana gelen gerilmeler hesaplanmıştır. İnsan ayağı kemik, kıkırdak ve yumuşak dokuyu içeren kapsamlı bir model olarak hazırlanmıştır. Ayakkabı tabanı, sert ve yumuşak olmak üzere iki farklı malzeme kombinasyonuna göre tasarlanmış ve ayak katı modeli ile yere tam basma pozisyonundaki etkileşimi sonlu eleman analizi yardımıyla hesaplanmıştır. Dış taban malzemesi olarak PVC, kauçuk ve kösele seçilirken, yumuşak orta taban malzemesi olarak EVA ve PU köpük tercih edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ayak tabanında meydana gelen gerilmelerin EVA orta taban malzemesiyle birlikte azaldığı PU köpük orta tabanlıkla birlikte arttığı görülmüştür. Ayak kemiklerinde meydana gelen gerilmelerin azalmasında malzeme seçiminin tek başına yeterli olmayacağı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the human foot was modeled as a solid model with the help of various software programs and the stresses that occur while the static equilibrium position was calculated with different shoe sole materials. The human foot was prepared as a comprehensive model including bone, cartilage and soft tissue. The soles of the shoes were designed according to the combination of two different materials: hard and soft, and the interaction between the foot solid model and the full foot position was calculated with the help of finite element analysis. PVC, rubber and leather were chosen as the outsole material, while EVA and PU foam were preferred as the soft midsole material. According to the results of the analysis, it was observed that the stresses in the soles decreased with EVA midsole material and increased with PU foam midsoles. It was understood that the choice of material alone would not be sufficient for reducing the stresses in the foot bones.