İnovasyondaki gelişmelerin askeri ayakkabı tasarımına etkisi
Effect of innovation developments on military shoe design
  1. Tez No: 605194
  2. Yazar: ELİF KOMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİM ENGİN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Ayakkabı, Tasarım, İnovasyon, Military shoes, design, innovation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Askeri ayakkabılar askerlerin sağlığını ve profesyonel performansını doğrudan etkileyen birer donanımdır. Askeri ayakkabıların askerin performansına ve sağlığına etkisi her ne kadar geçmiş yüzyıllarda fark edilmiş olsa dahi, dikkate alınmasında yirminci yüzyıldan itibaren kayda değer bir düzeyde artış olmuştur. Bu araştırmada“inovasyondaki gelişmelerin askeri ayakkabı tasarımına etkisi nasıldır?”sorusuna cevap aranmıştır. Araştırma, betimsel türde yapılmış nitel desenli tarama modeli bir çalışmadır. Bu araştırmaya göre günümüzde askeri ayakkabılarda inovatif tasarımı destekleyen en önemli gelişmeler: Kompozit malzemelerin gelişimi, endüstriyel ve tasarım teknolojilerinin gelişimi olduğu tespit edilmiştir. Askeri ayakkabılarda inovativ tasarım yaklaşımları elbette ayakkabının birçok özelliğini de göz önüne alarak tasarlama kolaylığını geliştirmiştir. Askeri ayakkabıların inovativ tasarımında endüstriyel imkânlar da göz önüne alınarak aşağıdaki şu konular öncelikli olarak inovasyon konusu edilmektedir. Askeri ayakkabıların üretimindeki inovatif tasarım yaklaşımları, endüstriyel imkânlar dâhilinde aşağıda listelenen özelliklerin geliştirilmesinde kullanışlı olmuştur: Ayak hareketliliği, yükseklik, genişlik, ağırlık, termal özellikler, yalıtım, su geçirmezlik, su geçirgenliği, dondurucu olmayan soğuk yaralanması, donma, zemini kavrama, sağlam basma, demir aksamların paslanması, taban esnekliği Askeri ayakkabılardaki inovatif yaklaşımlar ayakkabıların coğrafi koşullara göre farklı tasarlanması imkânını da doğurmuş. Bu doğrultuda, sulu arazi, çöl, dağ, buz, asfalt, toprak ve diğer koşullar için uygunolan özel tasarlanmış askeri ayakkabıların gelişmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Military shoes are equipment that directly affects the health and professional performance of soldiers. However the effect of military shoes on the performance and health of the soldier. Although it has been noticed in the past centuries, there has been a significant increase in its consideration since the twentieth century. In this research, the question that we are looking answer for“What is the effect of innovation developments on military shoe design?”.This study is made of descriptive type with qualitative research model. According to this research, the most important developments that are supporting the innovative design of military footwear today are: Improvement of composite materials, development of industrial and design technologies. Innovative design approaches in the production of military footwear have been useful in developing the features listed below within the industrial possibilities: Food flexibility, height, width, weight, thermal features, insulation, waterproofness, water permeability, frostbite prevention, freeze prevention, grip and ankle protection, prevention of iron parts oxidation, sole flexibility Innovative approaches to military footwear have created the possibility to design shoes differently according to geographical conditions like irrigated land, desert, mountain, ice, asphalt, soil and other conditions.