Effect of digital brand experience on consumers' attitude in automobile sector: A research about auto parts
Otomobil sektöründe dijital marka deneyimlerinin müşteri davranışları üzerindeki etkileri: Otomobil yedek parçaları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 595525
  2. Yazar: CENK ÇORLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-ticaret, İşletmeden tüketiciye, Türkiye, Yedek Parça, E-commerce, Business to Consumer, B2C, Turkey, Autoparts
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Globalleşen dünya, birçok konuda olduğu gibi tüketici davranışını da etkilemiştir. Günümüzde e-ticaret (elektronik ticaret) adıyla da anılan dijital pazarlama, internet ağı üzerinden ticaret ve reklam yapılmasına, tüketicinin üretici ile birebir ilişki kurmasına olanak tanımaktadır. Şirketler, kendilerine ait internet sitelerinde ürünlerini tanıtmak için görseller, sesler hatta çevrimiçi iletişim kanalları kullanabilmektedir. Bu da tüketicinin istediği gün ve zamanda istediği ürünü incelemesine ve satın almasına olanak sağlarken, aynı zamanda internet üzerinden ürün karşılaştırması yapmasına ve isteklerine en uygun ürünü satın almasına olanak sağlamaktadır. E-ticaretin satıcısı ve alıcısı çeşitlidir. Devlet kurumları, işletmeler ve tüketiciler hem satıcı hem alıcı olabilmektedir. Hatta tek bir kurum aynı anda hem satıcı hem alıcı da olabilmektedir. Bu araştırmannın konusu olan B2C yani işletmeden tüketiciye yapılan elektronik satış, adından da anlaşılacağı üzere son kullanıcıya yani tüketiciye hitap etmektedir. B2C, genelde endüstriyel ürünler satan üretici ile tüketici arasındaki ticaret bağını anlatmak için kullanılan bir terimdir. Ticaretin yapıldığı her safhada müşteri ilişkisi önemlidir fakat B2C'de bu ilişki daha büyük önem kazanmaktadır. Dolayısıyla, B2C tipinde ticaret yapan işletmelerin, müşteri ile iyi ilişkiler içinde bulunması gerekmektedir. B2C, daha çok endüstriyel ürün alım satımına yoğunlaştığı için, satış yapan kurumun hedef kitlesini çok iyi tanıması gerekmektedir. Bu araştırmanın konusu olan araba yedek parça satışı, hem B2B yani (işletmeden işletmeye ticaret) hem de B2C şeklinde internet üzerinden satılabilmektedir. Ancak, özellikle araç sektöründe işçiliğin yüksek olması ve dijital platformlarda her türlü işlemin bilgilendirme videolarının bulunması, tüketicilerin B2C'ye yönelmesini sağlamıştır. Bununla birlikte; tüketicilerin, çevrimiçi otomobil yedek parça satış hizmeti veren firmalara karşı ilgisi ve bu hizmetin verildiği çevrimiçi sayfalara olan takip oranı günden güne artmaya başlamıştır. Bu firmaların dijital platformlarda sergilemiş oldukları performanslar, tüketici tarafında birbirinden farklı birçok marka deneyimi elde edilmesine olanak sağlamış ve kullanıcı davranışlarında bazı değişimler ortaya koymuştur. Tezde amaçlanan ve fikir olarak ortaya konulmak istenen hususlar ise bu tüketici davranışlarını incelemektir. Tüketici davranışlarındaki değişimler sonsuz sayıda varsayıma ulaşabileceğinden dolayı tezin içeriği belli ölçeklere göre sınırlandırılmıştır. Niteliksel olarak tüketici davranışlarındaki eğilimler demografik detaylarla incelenmek istenmiş, bunun için çeşitli araç kullanıcılarından oluşan bir anket çalışması yapılmıştır. Anket sonucunda ortaya çıkarılan veriler istatiksel olarak güvenilir programlarda değerlendirmelere tabii tutulmuş ve çalışmanın sonuçları bir sonraki detay araştırmalara öncülük edebilme ve destek olabilme gayesiyle reel ifadelerle otaya konmaya çalışılmıştır. Varılan noktada günümüz insanının otomobil yedek parçaları temini konusunda geleneksel çözümlerden dijital çözümlere eğilim gösterdiği saptanmış ve gelecek zamanda bu alanda yapılacak olan çalışmaların değer katsayılarının gün geçtikçe artacağı düşüncesi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Globalization has affected many sectors but especially the trade sector in the world. This has led to a change in consumer behavior in relation to the globalizing world. Recently, digital marketing, also called e-commerce (electronic commerce), allows trade and advertising through the internet network and facilitates the consumer to establish a one-to-one relationship with the producer. With digitilization, companies has a chance to use visuals, voices or even online communication channels to promote their products on their websites. This lets the consumer to analyze and buy the product at any time. Therewithal, this innovation allows users to make a product comparison over the internet and buy the product that best suits his/her desires and demands. The seller and buyer of e-commerce are various. Government agencies, businesses and consumers can be both sellers and buyers. Even a single institution can be both a seller and a buyer at the same time. As it's name implies, B2C, which is the main subject of this research, refers to end user (consumer). B2C is a term which is frequently used to describe the trade link between the manufacturer who is selling industrial products and the consumer. At every stage of the trade, the customer relationship is important, but in B2C this relationship becomes more important. Therefore, B2C-type businesses should have good relations with the customer. Since B2C focuses more on the purchase and sale of industrial products, the sales organization should know its target audience very well. The sales of car spare parts, which are the subject of this research, can be sold both in B2B (business-to-business trade) and on the internet in the form of B2C. However, the high level of labor especially in the vehicle sector and the presence of information videos of all kinds of transactions on digital platforms have enabled consumers to turn to B2C. At the same time; consumers' interest in online car spare parts selling companies and the follow-up rate on the online pages where this service is provided has started to increase day by day. The performances of these companies on digital platforms have enabled many different brand experiences on the consumer side and revealed some changes in user behavior. The aim of this thesis is to examine these consumer behaviors. Since the changes in consumer behavior can reach an infinite number of assumptions, the content of the thesis is limited according to certain scales. Qualitatively, the trends in consumer behavior were analyzed in demographic details and a questionnaire consisting of various vehicle users was conducted. The data obtained from the survey were evaluated in statistically reliable programs and the results of the study were tried to be put in real terms with the aim of leading and supporting the future's detailed researches. At this point, it is determined that today's people tend to digital solutions from traditional solutions in the supply of automobile spare parts and it is suggested that the value coefficients of the studies to be performed in this field will increase day by day.