Oral antikoagülan tedavi alan hastaların tedaviye uyum ve memnuniyetini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting compliance and satisfaction of patients receiving oral anticoagulant therapy
- Tez No: 595545
- Danışmanlar: PROF. DR. VESİLE ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: antikoagülan tedavi, memnuniyet ve hemşirelik, varfarin, anticoagulant therapy, satisfaction and nursing, warfarin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, oral antikoagülan tedavi alan hastaların tedaviye uyum ve memnuniyetini etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Çalışma Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kardiyoloji ve kalp-damar cerrahi servislerine başvuran 185 hasta ile gerçekleştirildi. Verilerin toplanmasında ilaç kullanımına yönelik bilgi formu, oral antikoagülan ilaç kullanımında uyumun değerlendirilmesine yönelik soru formu, Duke antikoagülan memnuniyet ölçeği kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 22.00 programı ile yapıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma, frekans, yüzde) yanı sıra Anova, ileri analizler için homojen olanlar Tukey HSD, homojen olmayanlar ise Tamhane T2 post-hoc testi ile değerlendirildi. Araştırmaya alınan bireylerin yaş ortalamasının 61,03±11,11 yıl olduğu, %51,4'ünün erkek olduğu, %77,8'inin evli olduğu, %56,2'sinin herhangi bir işte çalışmadığı saptanmıştır. Hastaların çoğunluğunun OAK ilaçların etkisini artıran (n=%77,3) ve azaltan ilaçları (%92,4) bilmediği saptandı. Hastaların DAMÖ toplam puanları 48 ile 136 arasında değişmekte olup toplam memnuniyet puanı 81,08±13,49, kısıtlılıklar alt boyutu puanları 23,15±7,41, yükler ve zorluklar alt boyutu puanları 31,33±8,37, olumlu etkiler alt boyutu puanları 26,60±4,05'tir. 65 yaş altındaki hastaların memnuniyet puanları 65 yaş ve üzeri hastalarıdan daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç olarak, hastaların tedaviye uyum ve memnuniyetlerinin çok düşük olmadığı, eğitim seviyesinin azalması ve memnuniyetin ters orantılı olarak arttığı tespit edilmiştir. Tedaviye uyum ve memnuniyetin arttırılması için hastaların varfarin hakkında bilgi düzeylerinin arttırılması gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Factors Affecting Compliance and Satisfaction of Patients Receiving Oral Anticoagulant Therapy This study was conducted as a descriptive study to investigate the factors affecting the compliance and satisfaction of patients receiving oral anticoagulant therapy. The study was performed with 185 patients who applied to cardiology and cardiovascular surgery of Dr. Siyami Ersek Chest and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital. Data were collected using a questionnaire for drug use, questionnaire for assessing compliance with oral anticoagulant use, and Duke anticoagulant satisfaction scale. SPSS 22.00 program was used to evaluate the data. While evaluating the study data, descriptive statistical methods (mean, standard deviation, frequency, percentage) were evaluated byTukey HSD homogeneous and non-homogeneous Tamhane T2 post-hoc test for Anova advanced analysis. The mean age of the individuals included in the study was 61.03 ± 11.11 years, 51.4% were male, 77.8% were married, 56.2% were not employed in any job. The majority of the patients did not know the drugs that increased the effect of OAC drugs (n = 77.3%) and decreased them (92.4%). The total scores of the patients ranged between 48 and 136 and the total satisfaction score was 81.08 ± 13.49, the constraints subscale scores were 23.15 ± 7.41, the loads and difficulties subscale scores were 31.33 ± 8.37, and the positive effects subscale scores were was 26.60 ± 4.05. Satisfaction scores of patients under 65 years of age were higher than patients 65 years and older. As a result, it was found that patients' compliance and satisfaction with treatment was not very low, education level decreased and satisfaction increased inversely. It was determined that patients' knowledge of warfarin should be increased in order to increase compliance and satisfaction with treatment.