Kadınlarda beslenme okuryazarlığı ve beslenme durumu ile tip 2 diyabet riski arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Determination of relationship between nutrition literacy and nutritional status with type 2 diabetes risk in women
  1. Tez No: 595607
  2. Yazar: ÇAĞLA PINARLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ARITICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme durumu, Beslenme okuryazarlığı, Tip 2 diyabet, Diyabet riski, Okuryazarlık, Nutritional status, Nutrition literacy, Type 2 diabetes, Risk of diabetes, Literacy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmanın amacı, kadınlarda beslenme okuryazarlığı (BOY) ve beslenme durumu ile tip 2 diyabet riski (T2DM) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Araştırma Kasım 2018-Ocak 2019 tarihleri arasında, Bakırköy'de yaşayan 18-64 yaş arası, en az ilk okul mezunu olan 271 gönüllü kadın ile yürütülmüştür. Katılımcılara üç aşamadan oluşan bir anket uygulanmış ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. BOY düzeyini belirlemek için Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı (YBOYDA), T2DM riskini belirlemek için ise Fin Diyabet Risk Skoru (FİNDRİSK) kullanılmıştır. Beslenme durumunu belirlemek için üç günlük besin tüketim kaydı alınmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, YBOYDA toplam puanı ile BKİ (beden kütle indeksi), bel çevresi, vücut yağ oranı ve FİNDRİSK puanı arasında negatif yönde, güçlü düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p0.05). Sonuç olarak artmış BOY düzeyinin, azalmış T2DM riski ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to assess the relationship between nutritional literacy (BOY), nutritional status and type 2 diabetes risk (T2DM) in women. The study was conducted on 271 volunteer women between 18-64 years who are living in Bakırköy between November 2018 and January 2019. A questionnaire with three steps was applied to the participants and their anthropometric measurements were taken. Nutritional literacy is determined with the Evaluation Instrument of Nutrition Literacy on Adults (YBOYDA). T2DM risk is determined with Finnish Diabetes Association Type 2 Diabetes Risk Assessment Form (FINDRISK). Nutritional status is determined with three days dietary recall. As a result of this study, a strong and statistically significant negative correlation was found between total score of YBOYDA, BKI (body mass index), waist circumference, fat ratio and FINDRISK score (p 0.05). In summary, increased BOY status is related with the reduced T2DM risk.