Hz. Muhammed döneminde Müslüman-Yahudi ilişkileri
Muslim-Jewish relations in the time of Prophet Muhammad
- Tez No: 595650
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ZAKİR ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Yahudilik, İslam, Müslüman-Yahudi İlişkileri, Hz. Muhammed Dönemi, Judaism, Islam, Muslim-Jewish Relations, Period of the prophet Muhammad
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Araştırma konumuz Hz. Peygamber devrinde Müslüman Yahudi ilişkileri, özellikle de Medine döneminde Müslümanlarla Yahudiler arasındaki ilişkilerdir. Araştırma bir giriş ile dört bölümden oluşmaktadır. Girişte araştırmanın konusu, önemi ve yöntemi üzerinde durulmuştur. Bunlara ilaveten giriş bölümünde Yahudiler için kullanılan İbrani, İsrail, Musevi ve Yahudi gibi kavramlar ele alınmıştır. Birinci bölümde Medineli Yahudiler'in kökeni, Arap Yarımadası'na geliş sebepleri, burada varolan Yahudi kabileleri ve Medine'nin en önemli iki kabilesi olan Evs ve Hazrec ele alınmıştır. Ardından İslam'dan önce Yesrib'deki Arap-Yahudi ilişkileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümün başında Yahudilerin Hz. Peygamberi kendi tarafına çekme çabaları incelendikten sonra komşuluk, ziyaretler ve evlilik gibi toplumsal ilişkiler detaylı bir biçimde anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise önce Medine ekonomisi ve Yahudilerin buradaki yeri ele alınmıştır. Medine ekonomisinin özellikleri açıklandıktan sonra ticaret, kredi ve diğer ekonomik ilişkiler bağlamında Müslümanlarla Yahudiler arasındaki münasebetler üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, Müslümanlarla Yahudiler arasındaki fikri ilişkiler incelenmiştir. Medine'de özelde okuma, yazma ve şiir; genel olarak ise kültürel yapı ele alınmıştır. Yine bu bölümde bu iki din mensupları arasında meydanav gelen akide, gaybi konular, tarih, ahkam ve diğer meselelere ile ilgili fikri tartışmalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the relationship between Muslims and Jewish communities during the period of the Prophet Muhammad. Especially their relations in Madina. This research consists of introduction and four chapters. In the introduction, the importance and the research methodologies are emphasized. Moreover, the concepts of Jews, Hebrew, Israel, and Mosaic are exhibited in the introduction. In the first part, the origins of the Jews of Medina, the reasons for their arrival in the Arabian Peninsula, the existing of Jewish tribes and the two most important tribes of Medina, Evs and Hazrec are discussed. Then, before Islam, Arab-Jewish relations in Yesrib were emphasized. At the second chapter, after examining the prophet's invitation to the Jews in Islam, social relations such as neighborhood ties, visits, and marriage were explained. In the third chapter, firstly it is discussed the economy of Medina and the place of the Jews. The formation stages and basic principles of the economy of Medina is explained. Afterward the relations between Muslims and Jews in the context of commercial shopping goods and loans and other economic relations is focused. In the fourth chapter, the cultural relations between Muslims and Jews are examined. Reading, writing and poetry in particular in Medina; and the culturalvii structure in general. This chapter also includes intellectual debates on the subjects of doctrine, spiritual unseen, history, court, and other issues that occur between these two religions's believers.