Monosodyum glutamatın indüklediği metabolik değişiklikler üzerine kekik yaprağının koruyucu etkisi
Protective effect of thyme leaf on monosodium glutamat-induced metabolic changes
- Tez No: 595814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAYAT ATASOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET UFUK KÖMÜROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Glukoz, İnsülin, Monosodyum glutamat, Rat, Glucose, Insülin, Monosodium glutamate, Rat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
MONOSODYUM GLUTAMATIN İNDÜKLEDİĞİ METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE KEKİK YAPRAĞININ KORUYUCU ETKİSİ BOZKOYUN DUSAK, Zeynep Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı I. Danışman: Doç. Dr. Nurhayat ATASOY II. Danışman: Dr.Öğr. Üyesi Ahmet Ufuk KÖMÜROĞLU Ağustos 2019, 47 Sayfa Monosodyum glutamat (MSG) yaygın şekilde gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır ve MSG gibi eksitoksinlerin metabolik bozuklukların gelişmesinde önemli rol oynadığıyla ilgili artan bir endişe vardır. Bundan dolayı MSG ile ilgili çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada MSG'nin neden olduğu metabolik sendrom üzerine kekik bitkisin koruyucu etkisi araştırıldı. Otuz iki adet wistar albibo rat her grupta 8 adet olacak şekilde kontrol grubu, kekik grubu (250 mg/kg), MSG grubu (2g/kg) ve MSG+kekik grubu olmak üzere 4 grubu ayrıldı. 28 günlük deneme sonunda ratlar sakrifiye edilerek kanları alındı. Alınan kan santrifüj edilerek serum ayrıldı. Serumlardan AST, ALT, LDH, ALP, glukoz, insülin, üre, kretainin, total protein ve albümin düzeyleri Van YYU Tıp Fakültesi Biyokimya laboratuvarında Abott marka ticari kitler kullanılarak ölçüldü. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında MSG grubunda serum glukoz düzeyi anlamlı olarak artmıştır. MSG+kekik grubu serum glukoz düzeyi MSG grubundan anlamlı olarak azalmıştır. MSG grubu serum AST ve ALT düzeylerinde hafif bir yükselme meydana gelmiştir. Sonuç olarak MSG uygulaması serum glukoz düzeyini anlamlı olarak arttırarak karbonhidrat metabolizmasını bozmuş olabileceği kanısına varıldı. Kekik bitkisinin bu etkinin azalmasına neden olabildiği yapılan çalışmada gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
PROTECTIVE EFFECT OF THYME LEAF ON MONOSODIUM GLUTAMAT-INDUCED METABOLIC CHANGES BOZKOYUN DUSAK, Zeynep M.Sc. Thesis, Chemistry Departmant I. Supervisor: Assoc. Dr. Nurhayat ATASOY II. Supervisor: Assist. Prof. Dr.Ahmet Ufuk KÖMÜROĞLU August 2019, 47 Pages Monosodium glutamate is widely used as a food additive and there is increasing concern that excitoxins such as MSG play an important role in the development of metabolic disorders. Therefore, MSG studies are increasing day by day. In this study, the protective effect of thyme plant on the metabolic syndrome caused by MSG was investigated. Thirty two wistar albibo rats were divided into four groups (in each group 8 wistar albibo) as control group, thyme group (250 mg / kg), MSG group (2g / kg) and MSG + oregano group. At the end of the 28-day trial, the rats were sacrificed and their blood samples were taken. Serum was separated by centrifugation. Serum levels of AST, ALT, LDH, AKP, glucose, insulin, urea, cretainine, total protein, albumin were measured by using commercial kits in Van YYU Medical Faculty Biochemistry Laboratory. Serum glucose levels were significantly increased in the MSG group compared to the control group. Serum glucose levels in MSG + thyme group decreased significantly than MSG group. There was a slight increase in serum AST and ALT levels in MSG group. As a result, it was concluded that MSG application may have impaired carbohydrate metabolism by increasing serum glucose levels significantly. It was observed in this study that thyme plant may cause this effect to decrease.