Monosodyum glutamatin yetişkin dişi wistar sıçan karaciğeri üzerindeki etkisi ve melatoninin olası koruyucu rolünün incelenmesi
The effect of monosodium glutamate on the liver of adult female wistar rats and protective role of melatonin
- Tez No: 740419
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ŞİRVANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Monosodyum glutamat, karaciğer, melatonin, oksidatif stres, inflamasyon, Monosodium glutamate, liver, melatonin, oxidative stress, inflammation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Monosodyum glutamatın yetişkin dişi Wistar sıçan karaciğeri üzerindeki etkisi ve melatoninin olası koruyucu rolünün incelenmesi Amaç: Bu çalışmada bir gıda katkı maddesi olan monosodyum glutamatın (MSG) yetişkin dişi Wistar sıçan karaciğeri üzerine etkilerini ve melatoninin hasara karşı koruyucu etkisini incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Erişkin Wistar albino sıçanlara 1 ay boyunca melatonin, MSG veya MSG+melatonin verilmiştir. Karaciğer kesitlerine hematoksilen-eozin (H-E), Sirius kırmızısı, periyodik asit Schiff (PAS) boyamaları ile nükleer faktör-kappa B (NF-κB), düz kas α-aktin (α-SMA), NADPH Oksidaz (NOX-2), dönüştürücü büyüme faktörü (TGF)-β1 ve SMAD2, SMAD7 immünhistokimyaları uygulanmıştır. Bulgular: MSG grubu sıçanlarının vücut ağırlığı değişim yüzdesi yüksek bulunmuş ve bu gruptaki hayvanlarda obezite gelişmiştir. MSG grubunda hepatositlerde vakuolizasyon, sinüzoidlerde dilatasyon, Kuppfer hücrelerinde artış, inflamatuvar hücre odakları saptanmıştır. MSG grubunda α-SMA, NF-κB, NOX-2, TGF-β1, SMAD2 immünreaktivite artışı ile azalan SMAD7 immünreaktivitesi gözlenmiştir. MSG+melatonin grubunda α-SMA, NF-κB, NOX-2, TGF-β1, SMAD2 immünreaktivitesinin azaldığı, SMAD7 immünreaktivitesinin arttığı bulunmuştur. Hepatosit glikojen içeriğinin MSG grubunda azaldığı, melatonin takviyesiyle kontrole yakın seviyeye ulaştığı gözlenmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızda, melatoninin antioksidan ve antiinflamatuvar etkileri ile MSG'nin oluşturabileceği karaciğer hasarı üzerine, hasarı önleyici potansiyel bir ajan olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
The effect of monosodium glutamate on the liver of adult female Wistar rats and protective role of melatonin Aim: It was aimed to investigate the effects of the food additive monosodium glutamate (MSG) on adult female Wistar rat liver and the protective effect of melatonin, a strong antioxidant and antiinflammatory, against damage. Materials and Methods: Adult Wistar Albino rats were given melatonin, MSG or MSG+melatonin for 1 month. In liver sections; hematoxylin-eosin (H-E), Sirius red, periodic acid Schiff (PAS) staining and nuclear factor-kappa B (NF-κB), smooth muscle α-actin (α-SMA), NADPH Oxidase (NOX-2), Transforming Growth Factor (TGF)-β1, SMAD2, SMAD7 immunohistochemistry were applied. Results: The percentage of body weight change in MSG group rats was found to be high and obesity developed in animals in this group. In the MSG group, vacuolization in hepatocytes, dilatation in the sinusoid, increase in Kupffer cells, inflammatory cell foci were detected. In the MSG group, increased α-SMA, NF-kB, NOX-2, TGF-β1, SMAD2 immunoreactivity and decreased SMAD7 immunoreactivity were observed. It was found that α-SMA, NF-κB, NOX-2, TGF-β1, SMAD2 immunoreactivity decreased and SMAD7 immunoreactivity increased in the MSG+melatonin group. It was observed that hepatocyte glycogen content decreased in the MSG group and than reached a level close to control with melatonin supplementation. Conclusion: In our study, it was thought that with its antioxidant and antiinflammatory effects, melatonin may be a potential agent to prevent damage to liver damage that can be caused by MSG.