Çukurova'da, kuru koşullarda farklı olgunlaşma grubundaki ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinin verim ve verim öğeleri üzerine bitki sıklığının etkisi
The effect of plant frequency on yield and yield components of sunflower (Helianthus annuus L.) varieties in different maturization group in dry conditions in Çukurova
- Tez No: 595868
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURİ SEZER SİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, tohum verimi, yağ oranı, bitki sıklığı, Sunflower, seed yield, oil content, plant density
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Adana ili Sarıçam ilçesinin Dutluca Mahallesinde özel şahsa ait tarımsal alanda 2019 yılı ayçiçeği yetiştirme sezonunda yürütülen bu çalışmada, üç farklı ayçiçeği çeşidi ve beş farklı ekim sıklığının verim ve önemli tarımsal özelliklere etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada LG 50.585, Duet CL ve Sanbro MR çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Ekimde sıra arası mesafe tüm uygulamalarda 70 cm olarak tutulmuştur. Uygulanan 5 farklı sıra üzeri mesafeleri 15 cm, 20 cm, 25 cm, 30 cm ve 35 cm şeklindedir. Araştırma da çıkış süresi, çiçeklenme süresi, olgunlaşma süresi, bitki boyu, tabla çapı, tohum tutma oranı, tohum iç oranı, protein oranı, hektolitre ağırlığı, tohum verimi, yağ verimi, yağ oranı ve hasatta tohumlardaki nem içeriği karakterleri değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ekimde uygulanan farklı sıra üzeri mesafelerin tabla çapı, tohum tutma oranı, protein oranı, hektolitre ağırlığı, tohum verimi ve yağ verimine önemli etkileri olmuştur. Çeşitlerin dekara tohum verimleri 465 kg/da ile 344,6 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek verimlere 15 cm sıra üzeri mesafede ulaşılmıştır. Bu bitki sıklığını 20'lik sıra üzeri uygulaması izlemiştir.
Özet (Çeviri)
This experiment was carried out during the sunflower growing season of 2019 in the private agricultural area of Dutluca District of Sarıçam district of Adana Province, effects of three different sunflower varieties and five different sowing frequencies on yield and important agricultural characteristics were tried to be determined. In the research, Lg 50.585, Duet Cl and Sanbro Mr varieties were used as materials. The distance between planting rows was kept as 70 cm in all applications. 5 different row distances are 15 cm, 20 cm, 25 cm, 30 cm and 35 cm. In the research, the output time, flowering time, ripening time, plant height, table diameter, seed holding rate, seed internal rate, protein rate, hectolitre weight, seed yield, oil yield, oil content and moisture content of the seeds in the harvest were evaluated. According to the research results, different row spacings applied in planting had significant effects on table diameter, seed holding ratio, protein ratio, hectoliter weight, seed yield and oil yield. Seed yields of varieties ranged from 465 kg / da to 344,6 kg / da. The highest yields were reached at a distance of 15 cm. The frequency of this plant was followed by 20 row application.