Iğdır koşullarında farklı pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the yield and quality properties of different cotton types in Iğdır ecological conditions
- Tez No: 595882
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Çeşit, Verim, Kalite, Cotton, Cultivar, Yield, Quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışma 10 adet pamuk çeşidinin verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla 2016 yılında Iğdır ili Aralık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kazım Karabekir Tarım işletmesi arazisinde olarak yürütülmüştür. Çalışmada ilk defa Iğdır ekolojik şartlarında adaptasyon amacıyla kullanılan pamuk çeşitlerinde, ekim-çıkış süresi, ilk taraklanma süresi, ilk çiçeklenme süresi, ilk koza açma süresi, bitki boyu(cm), odun dalı sayısı, meyve dalı sayısı, bitkide koza sayısı, kütlü pamuk verimi, lif verimi, koza kütlü pamuk ağırlığı ve çırçır randımanı değerleri belirlenmiştir. Kalite unsurları olarak ise iplik eğrilebilirlik indeksi, lif inceliği, olgunluk, lif uzunluğu, kısa lif içeriği, lif kopma dayanıklılığı (mukavemet), elastikiyet, uniformite indeksi, parlaklık, sarılık derecesi, çepel derecesi, renk derecesi, çepel sayısı, çepel alanı belirlenmiştir. Çeşitler arasında kütlü pamuk verimi bakımından ilk sırayı 349,17 kg/da ile FLASH çeşidi almıştır. Bunu 314,93 kg/da ile Ba 119 çeşidi takip etmiştir. En düşük kütlü pamuk verimi 198,89 kg/da ile Pg 2018 çeşidinden elde edilmiştir. Lif verimlerinde ise En yüksek lif verimi 153,63 kg/da ile FLASH çeşidinden ve 151,62 kg/da ile LODOS çeşidinden alınmıştır. En düşük lif verimi ise 85,3 kg/da ile Ba 525 çeşidinden alınmıştır. Lif kalite özellikleri bakımından FLASH çeşidi ön plana çıkmıştır. Lif uzunluğu bakımından, en uzun lif ortalaması 31,38 mm ile FLASH çeşidinden yine Eğirilebilirlik indeksi bakımından en yüksek değer 164 ile aynı çeşitten elde edilmiştir. Lif dayanıklılığı bakımından en yüksek değer 33,1 gr/tex ve üniformite indeksi bakımından en yüksek değer %86,13 ile FLASH çeşidinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the yield and quality characteristics of 10 cotton varieties at the researh area of Kazım Karabekir Agriculture Enterprise in Aralık, Iğdır; during 2016. Following agricultural observations were taken during study; days from sowing to emerging, the first squaring period, days to the first boll opening, plant height, the number of vegetative branches on the plant, the number of generative branches on the plant, the number of boll per plant, seed cotton yield, fiber yield, boll weight, seed cotton weight, ginning efficiency. Following qualty observations were taken during study: yam spinnability index, fiber finenees, maturity, fiber length, uniformity index, short fiber rate, strength, elasticity, brightness, the rate of yellowness, and trash grade. As a result of the study, the highest seed cotton yield was obtained from Flash variety as 349.17 kg/da and followed by Ba 119 with 314.93 kg/da. The lowest seed cotton yield was determined from Pg 2018 variety vith 198.89 kg/da. The highest fiber yield was also obtained from Flash variety (153.63 kg/da) and followed by Lodos variety (151.62 kg/da). The lowest fiber yield was determined from Ba 525 variety (85.3 kg/da). It can be seen from results that, Flash variety had highest fiber quality characteristics, with longest average fiber length (31.38 mm) the highest spinnability index value(164). Flash variety had also shown the highest value of fiber endurance (33.1 g/tex) and the highest value of uniformity index (86.13 %).