Zenginleştirilmiş kafeslerde kırmızı ve beyaz LED ışık kullanılmasının yumurta tavuklarının performansına, yumurta kalitesi ve davranış özellikleri üzerine etkisi
The effect of using of red and white LED lights in enriched cages on performance, egg quality and behavior properties of laying hens
- Tez No: 595963
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKŞİT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: LED ışık, yumurtacı tavuk, eşeysel olgunluk, yumurta verimi, yumurta kalitesi, LED light, layer hen, sexual maturity, egg production, egg quality
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 55
Özet
Tavuk kümeslerinin aydınlatılmasında renkli LED ışıkların kullanılması giderek daha yaygın hale gelmektedir. Bununla birlikte, eşeysel olgunluk öncesi ve sonraki yumurtlama döneminde kırmızı ışığın etkisiyle ilişkili pek çok çelişkili araştırma sonucu bulunmaktadır. Üretim amacına uygun renklerin seçiminde bazı noktaların açıklığı kavuşturulması gerekmektedir. Bu çalışma, kırmızı ve beyaz LED ışığın zenginleştirilmiş kafeslerde yetiştirilen yumurta tavuklarının eşeysel olgunluğu, üretim performansı, yumurta kalitesi ve bazı davranış özellikleri üzerindeki etkisini değerlendirmek için yürütülmüştür. Denemede toplam 432 adet Lohman kahverengi yumurtacı piliç 16. haftadan 32. haftaya kadar zenginleştirilmiş kafeslerde yetiştirilmiş ve 12 tekerrürlü (her bir tekerrürde 18 piliç) iki farklı LED ışık grubu altında aydınlatılmıştır Aydınlatma için beyaz ve kırmızı ışık üreten LED ampuller kullanılmıştır. Deneme boyunca, yumurta tavukları 15 lüks ışık şiddetinde ve 16A:8K aydınlatma programı altında barındırılmışlardır. Piliçler beyaz ışık altında yetiştirildiğinde kırmızı ışığa göre yumurtlama başlangıcında önemli bir gecikmenin olduğu gözlenmiştir. Kırmızı ışıkta yetiştirilen tavuklar, eşeysel olgunluğa ve pik yumurta verim yaşlarına daha erken ulaşmışlardır. Kırmızı ışık altında yetiştirilen tavuklar 18. haftadan 32. haftaya kadar daha fazla yumurta üretmişlerdir. Aynı dönemde, ışık renginin tavukların yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı üzerinde etkili olmadığı görülmüştür. Haftalar dikkate alındığında, 23 ile 27. haftalar arasında beyaz ışık uygulamasına kıyasla kırmızı ışık altında yetiştirilen tavuklarda yemden yararlanmanın iyileştiği belirlenmiştir. Kırmızı ışık altında yetiştirilen tavukların yumurta ağırlığı ve yumurta kitle ağırlıkları daha yüksek bulunmuştur. Kırmızı ve beyaz ışığın yumurta kalitesini etkilemediği anlaşılmıştır. Kırmızı ışığın yumurta tavuklarının eşeysel gelişimi üzerindeki hızlandırıcı etkisi doğrulanmıştır. Aynı zamanda, kırmızı LED ışığın, tavukların yumurta verimi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Using of colored LED lights in the illuminating of hen houses is becoming increasingly more common. However, many contradictory research results concerning with the impact of red light during the before sexual maturity and subsequent laying phase are found. Some points need to be clarified in the selection of colors suitable for production purpose. This study was conducted to evaluate the effect of red and white LED lights on sexual maturity, production performance, egg quality, and some behaviors of laying hens reared in enriched cages. In the experiment, a total of 432 16-week-old Lohmann Brown layer pullets were reared in enriched cages and illuminated under two different LED light group with twelve replicates (18 chickens per replication) from 16 to 32 weeks. Light emitting diode (LED) lamps produced white (WL) and red lights (RL) were used for illumination. During the experiment, laying hens were housed under a 16L:8D lighting schedule and a light intensity of 15 lux. A significant delay at the onset of the laying was observed when pullets were reared under WL compared to RL light treatment. Hens reared under RL reached earlier sexual maturity and peak egg-laying ages and produced significantly higher number of eggs between 18 and 32 weeks. In the same period, it was seen that the light color was not effect on feed intake and feed conversion ratio (FCR) of hens. Considering the weeks, it was determined that FCR significantly improved in hens reared under RL compared to WL light treatment between 23 and 27 weeks. The egg weight and egg mass of hens reared under RL were significantly found higher. It was realized that egg quality was not affected by RL and WL. The accelerating effect of red light on sexual development of laying hens was confirmed. Also, it was seen that red LED light has a positive impact on the egg production of hens.