Sosyal medya ve sosyalleşme: Lisans öğrencileri üzerine bir araştırma-Afyon Kocatepe Üniversitesi örneği
Social media and socialization: A research on university students- a sample of Afyon Kocatepe University
  1. Tez No: 595980
  2. Yazar: SELÇUK ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Socialization, Internet, Social Media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
İlişki ve etkileşimi mümkün kılan araç başta olmak üzere sosyalleşme süreci üzerinde etkili olan etmenler yaşanan sosyalleşmenin sonuçları üzerinde de etkili olmaktadır. 21. yüzyılda fiziksel ilişki ve etkileşim süreçleri kadar sanal ilişki ve etkileşim süreçleri de yaşanmaya başlamıştır. Fiziksel ve sanal ortamlarda gerçekleşen iletişim ve etkileşim süreçleri bütünü günümüze özgü bir sosyalleşme biçimi üretmiştir. Bu sosyalleşme biçimi sosyal medyayı yoğun kullanımlarına bağlı olarak günümüzde özellikle gençler tarafından deneyimlenmektedir. Bu çalışma, Türkiye'deki gençlerin sosyal medyayı yoğun olarak kullanımlarına bağlı olarak sosyalleşme süreçlerini fiziksel ve sanal olarak nasıl ve ne ölçüde deneyimlediklerini ve bu sosyalleşme biçiminin sonuçlarının neler olduğunu açıklamak amacıyla yapılmıştır. Konuyla ilgili yapılan bu çalışmada konu hem teorik olarak ele alınmış hem de Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde öğrenim gören lisans düzeyindeki öğrencilerden oluşan örneklem üzerinde yapılan alan araştırmasıyla desteklenmiştir. Çalışmanın evreni Türkiye'de lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerdir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı tezimizde kapsamlı veriler elde edebilmek için anket tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23.0 istatistik programıyla analiz edilmiş ve elde edilen sonuçlarla ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Anket, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde toplam 10 fakülte ve 1 yüksekokulda öğrenim gören 550 öğrenciye uygulanmıştır. Alan araştırması sonucunda öğrencilerin günlük ortalama internet kullanım sürelerinin 3,02 saat; günlük ortalama sosyal medya kullanım sürelerinin ise 2,62 saat olduğu öğrenilmiştir. Öğrencilerin yaklaşık %80'i sosyal medyada gerçek adlarını kullanmaktadırlar. Sosyal medyada ekli arkadaş sayı ortalamaları 200-250 kişidir. %11,6 oranında bir öğrenci grubu sosyal medya hesaplarındaki bildirimleri neredeyse her an kontrol etmektedirler ve öğrencilerin yaklaşık %94'ünün cep telefonunda internet paketi bulunmaktadır. Öğrenciler en çok Instagram adlı sosyal medya aracını kullanmaktadırlar ve sosyal medyada en çok yakın arkadaşlarıyla görüşmektedirler. Sosyal medya, en çok iletişim kurmak amacıyla kullanılmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin normal yaşamda yoksunluğunu hissettikleri için sosyal medya kullanımıyla karşılamaya çalıştıkları birinci ihtiyaçları mutluluk- eğlence ihtiyacıdır. Anahtar Kavramlar: Sosyalleşme, İnternet, Sosyal Medya.
Özet (Çeviri)
The factors affecting the socialization process, especially the tool that makes the relationship and interaction possible, also affect the results of the socialization. In the 21st century, virtual relationship and interaction processes began to take place as well as physical relationship and interaction processes.The communication and interaction processes that take place in physical and virtual environments have produced a form of socialization peculiar to the present day. This form of socialization is experienced especially by young people today due to their intensive use of social media. The aim of this study is to explain how and to what extent Turkish young people's intensive use of social media influence their pyhsical and virtual socialization processes and to explain the consequences of this type of socialization. In this study, the subject is handled both theoretically and also supported by a field study using a sample from Afyon Kocatepe University undergraduate students. The universe of the study is undergraduate students in Turkey. The quantitative method of survey is used to gather comprehensive data. Using proper analysis techniques, SPSS 23.0 is used to analyze the collected data and the results are evaluated. The questionnaire is applied to 550 students studying in 10 faculties and 1 high school in Afyon Kocatepe University. According to the results, daily average Internet use of the students is 3,02 hours and daily average social media use of the students is 2,62 hours. Approximately 80% of the students are using their real names on social media. The average number of friends added to their social media account are 200-250 people. 11,6% of the students check the notifications from their social media accounts nearly every second and approximately 94% of the students have an Internet package in their mobile phone. Students mostly use Instagram and are mostly meeting with their closest friends on social media. Social media is used mostly to communicate. The need for happiness-fun is the firstly ranked psychosocial need of the students that they try to satisfy with the use of social media because they feel the lack of it in their normal life.