Dünya - sistemde Çin'in yükselişinin hegemonya çevrimleri yönünden analizi
Analyzing the rise of Chi̇a in the world-system in term of hegemonic cycles
  1. Tez No: 595981
  2. Yazar: ZEKERİYYA AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER AKTÜKÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Çin'in Yükselişi, Dünya-Sistemi, Hegemonya, Hegemonya Çevrimleri, China, The Rise of China, The World-System, Hegemony, Hegemonic Cycles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 446
Özet
Dünya-sisteminin ekonomi politik ağırlık merkezi, Çin başta olmak üzere Doğu Asya bölgesine kaymaktadır. Çin dünya ekonomisinde, 19. yüzyıl öncesinde olduğu gibi, yeniden merkezi bir konuma yükselmektedir. Nominal değerlere göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, satın alma gücü paritesi bakımından dünyanın en büyük ekonomisi konumundadır. Dünya imalat sanayisinde ABD'nin uzun süreli üstünlüğünü devralan Çin, dünyanın en büyük ticaret hacmine sahip ülkesi haline gelmiştir. Döviz rezervleri açısından dünyanın en önde gelen ülkesi olan Çin, en fazla kredi sağlayan ülkeler arasında yer almaktadır. Çin, Doğu Asya başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde, çok sayıda ülkenin en büyük ticaret ortağı konumundadır. Temelde ekonomik kalkınmaya öncelik veren Çin, askeri kabiliyetlerini de büyük bir hızla arttırmaktadır. Çin'in başta ekonomi olmak üzere askeri ve politik alanda kaydettiği ilerlemeler, uluslararası sistemdeki etkisini sürekli bir biçimde arttırmaktadır. Küresel ekonomik politik değişimler, Çin'in dünya-sisteminde yeniden merkezi bir rol oynayacağını göstermektedir. Dünya-sistemindeki jeopolitik ve jeoekonomik gelişmeler, Çin'i küresel hegemonya mücadelesinin en önemli aktörü haline getirmektedir. Çin, sermaye birikiminin merkez üssü olma ve hegemonik güç olma mücadelesinde en büyük potansiyellere sahip olan aktör konumundadır. Çin, giderek karmaşık hale gelen kapitalist dünya-ekonomisi üzerinde kontrolü sağlayabilecek en geniş ekonomik kaynaklara sahip aktördür. Bu çalışmada, Çin'in yükselişinin hegemonik bir güç olmasına yol açıp açamayacağı üzerinde durulmuştur. Çin'in yeni bir hegemonya düzeni oluşturabilme imkânı ve bunu sınırlayan etmenler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The economic and political balance of the world-system is shifting to the East Asian region, especially China. China has reascended a central position in the world economy as it was before the 19th century. China, which is the world's second largest economy nominally, is the world's largest economy in accordance with purchasing power parity. China, taking long-term superiority of the US over in the world manufacturing industry, has become the country with the largest trade volume in the world. China, which has the largest foreign exchange reserves in the world, is among the biggest creditor countries. China is the largest trading partner of multiple countries in several regions of the world, especially in Easy Asia. Although it gives priority to economic development, China is rapidly expanding its military capabilities. China's progress in military, political and particularly in economic spheres is consistently increasing its influence in the international system. Global economic and political changes indicate that China will play a central role in the world-system again. Geopolitical and geoeconomic developments in the world-system make China the most significant actor in the global hegemonic struggle. China is in a position to actor with the greatest potential in the struggle to become the epicenter of capital accumulation and to become hegemonic power. China is the actor with the greatest economic resources to be able to control over the complicating capitalist world-economy. In this thesis, it is examined the issue of whether the rise of China can lead to it to be hegemonic power or not. Moreover, China's ability to create a new hegemonic order and its limiting factors are analyzed.