Geri Dön

Otel işletmelerinde tekdüzen muhasebe hesap planına uyumlu finansal tablolar ve bir örnek uygulama

General law of practicing accounting system in hotels and its practice

  1. Tez No: 43496
  2. Yazar: BURAK İNCEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER LALİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 127

Özet

11 ÖZET Otel işletmeleri, geleneksel konaklama tesislerinin en yaygın örneğini oluşturmaktadırlar. Kısaca oteli, geçici bir süre konaklama amacıyla kullanılan, belli standartlarda düzenlenmiş tesis olarak tanımlayabiliriz. Otel işletmeciliğini diğer endüstri kollarından ayıran bazı özellikler vardır. Buna göre; - Otel işletmelerinde hizmetler üretildikleri yerde tüketilirler. Bir malın değil, bir hizmetin üretimi sözkonusudur. Dolayısı ile insan faktörü ön plana çıkmaktadır. - Yatırım riski fazladır. Sabit sermaye diğer endüstri kollarına göre daha yoğundur. - Amortismanlar yüksektir. Bir işletmenin faaliyet ve sonuçları ile doğrudan ilgili olan kesim sadece o işletmenin sahip ve ortakları değildir. Bunların yanısıra o işletme ile ilişkiler kuran diğer işletmeler veya toplum bireyleri, kredi, finansman ve yatırım kuruluşları ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşları işletmelerin faaliyet ve sonuçları ile ilgilenmekte ve bu konuda sağlıklı ve güvenilir bilgi sahibi olmak istemektedirler.Ill İşte işletmelerin faaliyet ve sonuçları konusunda bilgi kaynağı ise o işletmenin muhasebe kayıt ve belgeleri ile bunlara dayanılarak hazırlanmış mali tablolardır. Çerçevesi 1992 yılında Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile çizilen Tekdüzen Hesap Planı' nm 1994 yılında uygulamaya girmesiyle, işletmelerin faaliyet ve sonuçlarının sağlıklı ve güvenilir bir biçimde muhasebeleştirilmesi, mali tablolar aracılığı ile ilgililere sunulan bilgilerin tutarlılık ve karşılaştırılabilirlik niteliklerini koruyarak gerçek durumu yansıtmasının sağlanması ve işletmelerde denetimin kolaylaştırılması amaçlanmıştır. Tekdüzen Hesap Planı, genel anlamda muhasebe uygulamalarının standart ilkelere göre yürütülmesine olanak sağlayan önlemler dizisinden oluşur. Otel işletmeleri için Tekdüzen Hesap Planı ise gerçekte çeşitli hizmet ve faaliyet birimlerinden oluşan bir işletmenin mali tablo ve yardımcı tablolarının hazırlanmasını gösteren standart bir hesap planıdır. Otel işletmeleri mali tablolarını Tekdüzen Hesap Planında belirtilen standarda göre düzenleyeceklerdir. Bu tabloların şekli standarttır ve mizandan kolayca türetilebilirler. Bu durumda konu, bu tabloların bir otel işletmesi yönetiminde karar verme sürecine ne şekilde yardımcı olacağı konusunda düğümlenmektedir.

Özet (Çeviri)

XV SUMMARY Hotel management is the most common way of the traditional lodging industries. Hotels are to be used for a known period of time as an accomodation with the standards which are set to produce service to people. The most important differences between the Hotel Industry and the other industries: At hotel management, the production and consumption of the service takes place at the same time, at the same place. - At hotels, services are produced instead of commodities. This leads to a great importance to the factor of“human beeing”. The risk of investment increases in Hotel Industry. And when we compare the fixed capital, the hotel industry is greater. - Amortizations are to be very high. The system of using the financial statements at hotels is not very old. As the hotel sector grows, the place of financial statements becomes more important. This provides usefulness to the accounting withing each hotel and the usage increased rapidly.General law of Practicing Accounting System is accepted in 1992 is the raw material of Uniform System of Accounts which is to be used after 1994, helps the hotels management systems, activities and results to be clear and reliable accounted. By the usage of financial statements, the comparibility and the truth of the informations will reflect the right things and the hotel will be checked by the goverment easily. At the begining of the work, the importance of the tourism industry and its evalutionary trend is expressed with a short touch to the characteristics of accomodations. At the second part, management organization is mentioned which leads to the financial statements and the work of analyzing financial statements. And the second part includes, the types of financial statements and its usage in the Uniform System of Accounts. At the last part, by an example which is taken from a hotel, organization of the financial statements and its practise are shown. And at last, the evolution of financial statements and its interpretation are explainded.

Benzer Tezler

  1. Otel işletmelerinin iç kontrol sistemi ve denetimi

    Internal control system and auditing of hotel enterprises

    ÖMER ŞAKİR ERMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    İşletmeGazi Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. UYGUR TEMİZER

  2. Otel işletmelerinde muhasebe organizasyonu

    Başlık çevirisi yok

    MUSTAFA LÜTFİ YENER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    İşletmeİstanbul Üniversitesi

    PROF.DR. ALPASLAN PEKER

  3. Otel işletmelerinde tek düzen muhasebe sistemi uygulaması ve yiyecek içecek fiyatlandırması üzerine bir araştırma

    An Investigate on to estimate a price of food and beverage and practising of monotonous accountancy system in the hotel businesses

    MUSTAFA BERÇİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    EkonomiÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

    Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. EROL UÇMAN

  4. Türkiye'de otel işletmelerinde muhasebe organizasyonu

    Başlık çevirisi yok

    GÜLSÜN İŞSEVEROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    TurizmKaradeniz Teknik Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. VASFİ HAFTACI

  5. Otel işletmelerinde muhasebe düzeni, kar planlaması ve kontrolü: bir otel işletmesinin incelenmesi

    Accounting organization, profit planning and controlling in hotel establishment

    RIFAT ÖZTÜRK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1992

    İşletmeÇukurova Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. A. KADİR TUAN