İnşaat sözleşmesinde iş sahibinin ayıp nedeniyle sözleşmeden dönme hakkı
Right to avoid the construction agreement due to defects in the building
  1. Tez No: 596041
  2. Yazar: TUBA TOMU YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CAHİT GÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat sözleşmesi, ayıp, sözleşmeden dönme, olumsuz zarar, sözleşmeden dönmenin etkileri, Construction agreement, defect, withdrawal from contract, reliance damages, effects of withdrawal from contract
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmanın temel konusunu inşaat sözleşmesinde yüklenicinin ayıplı ifası ve ayıplı ifa karşısında yüklenicinin haklarından sözleşmeden dönme hakkı oluşturmaktadır. Bu bağlamda ilk bölümde öncelikle, genel olarak inşaat sözleşmesi kavramına değinilmiş, inşaat sözleşmesinin tanımı, unsurları, tarafları, şekli ve hukuki niteliği ele alınarak inşaat sözleşmesi incelenmiştir. İkinci bölümde, ayıp; inşaat sözleşmeleri özelinde incelenmiş, ayıplı ifa karşısında iş sahibinin haklarına değinilmiş ve çalışmanın temel konusunu oluşturan sözleşmeden dönme hakkına özel olarak değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise, inşaat sözleşmesinde ayıplı ifa halinde, iş sahibinin sözleşmeden dönmesinin sonuçları değerlendirilmiş, bu çerçevede sözleşmeden dönmenin hukuki niteliğine ve sözleşmeden dönmenin etkileri halihazırda ifa edilmiş ve ifa edilmemiş edimlere göre farklı olasılıklar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main subject of this study is the right of the customer to avoid the construction agreement due to defects in the building. Within this context; in the first section; the features of the construction agreement are mentioned through evaluating the definition, the elements, the parties, the form and the legal nature of the contract. In the second section, the defect is reviewed specifically in the concept of the construction agreement and the rights of the customer confronting the defect in the building are described. As for the last section; the consequences of the avoidance of the customer are defined and within this scope; the legal nature of the avoidance and its effects on the obligations of the parties whether or not performed has been analysed.