Sinop Boyabat yöresinde kurt (Canis lupus)'un habitat uygunluk modeli ile potansiyel yayılışının belirlenmesi
Determination of potential distribution of wolf (Canis lupus) with habitat suitability model in Sinop Boyabat region
- Tez No: 596042
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Canis lupus, ekolojik modelleme, yaban hayatı, Sinop, Canis lupus, ecological modelling, wildlife, Sinop
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Karnivorlar ekosistemlerde önemli roller üstlenmektedirler. Bu nedenle karnivorların ekolojisini anlamak, bu ekosistemlerin korunması ve sürdürülebilirliği için de önem taşımaktadır. Etkin bir yaban hayatı yönetimi için yaban hayatına mensup türlerin ekolojilerini anlamak ve türlerin habitatlarıyla olan ilişkilerini açıklayabilmek önem taşımaktadır. Yaban hayatına mensup türlerin dağılımları pek çok ekolojik faktörle bağlantılıdır. Bu bağlantıların açıklanabilmesi için son yıllarda kullanılan yaklaşımlardan biri de ekolojik modellerdir. Bu tez çalışmasında Sinop ili Boyabat İlçesi'nde önemli bir yayılış alanına sahip kurt (Canis lupus) türüne ait habitat uygunluk modelleri oluşturulmuş, türün ilçe sınırları içerisindeki potansiyel yayılış alanları tespit edilmiştir. Bu amaçla bir adet kurt bireyi GPS vericili tasma ile takip edilmiş, ayrıca türün yayılış gösterdiği alanda fotokapan çalışması yürütülmüş, doğrudan ve dolaylı gözlem yöntemleri ile gözlem yapılmıştır. Yapılan modelleme sonucu AUC değeri 0,849 bulunmuştur. Çalışmanın tür ile ilgili yapılacak olan koruma ve yönetim çalışmalarına ışık tutacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Carnivores play important roles in ecosystems. Therefore, understanding the ecology of carnivores is important for the protection and sustainability of these ecosystems. For an effective wildlife management, it is important to understand the ecology of species belonging to wildlife and to explain their relationship with their habitats. The distribution of species belonging to wildlife is related to many ecological factors. One of the approaches used in recent years to explain these connections is ecological models. In this thesis, habitat suitability model of the grey wolf (Canis lupus) which has an important distribution in Boyabat District of Sinop province was performed and the potential distribution areas of the species within the boundaries of the district were determined. For this purpose, one wolf was monitored with a GPS collar and cameratrap studies were carried out in the area where the species was distributed. In addition to these observations were made by using direct and indirect observation methods. As a result of the modeling, the AUC value was found as 0.849. Study was expected to shed light on the conservation and management studies related to the species.