Eser sözleşmesinde yüklenicinin ayıba karşı tekeffül borcu ve iş sahibinin hakları
The contractor's obligation of warranty in an independent contractor of agreement and rights of business owner
  1. Tez No: 358583
  2. Yazar: MEHMET EMRE SARIYILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ SADIK AYDOS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Eser, Yüklenici, İş sahibi, Ayıp, Tekeffül, 1- Work 2- Contractor 3 - Business owner 4 - Defect 5 - Warrant
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Eser sözleşmesi uygulamada sıklıkla karşımıza çıkan ve bu anlamda sosyal hayatımızda bilinçli ya da bilinçsiz tarafı olduğumuz bir sözleşme çeşididir. Teknolojik ve ekonomik alanlardaki hızlı gelişmeler, eser sözleşmesinin konusunu zamanla genişlettiği gibi küreselleşmeye paralel olarak bu sözleşmeye uluslararası boyut da kazandırmıştır. Günümüzde uluslararası boyutta faaliyet gösteren inşaat şirketlerinin faaliyetleri eser sözleşmesinin konusunu oluşturabileceği gibi, küçük bir lostra salonunda ayakkabı boyacılığı yapan esnafın faaliyeti ya da estetik cerrahi müdahalede bulunan hekimin faaliyetleri de eser sözleşmesinin konusunu oluşturabilir. Bu anlamda bir takım maddî eserlerin yanı sıra gayri maddî nitelikteki eserlerde bu sözleşmenin konusunu teşkil edebilirler. Eser sözleşmesinde iş sahibinin menfaati, sözleşmede kararlaştırılan ve dürüstlük kuralına göre beklenen nitelikleri haiz bir eserin yüklenici tarafından noksansız ve ayıpsız bir şekilde teslimi ile sağlanır. Bu niteliklere uygun olmayan bir eserin teslimi hâlinde iş sahibinin eser sözleşmesinden kaynaklı sahip olduğu haklar 6098 sayılı TBK' nın 475 vd. maddelerinde hüküm altına alınmıştır. Kanun koyucu genel anlamda iş sahibinin lehine ve fakat yüklenicinin aleyhine olan özel nitelikteki bu hükümleri ihdas ederken, taraflar arasındaki menfaatler dengesinin sağlanabilmesini amaçlamış ve bu çerçevede iş sahibine bir takım külfetleri yükleme yoluna gitmiştir. İş sahibinin sahip olduğu seçimlik hakları kullanabilme sınırları bu külfetler aracılığı ile çizilmiş ve bu suretle yüklenici ile iş sahibinin menfaatleri arasından adaletli bir çözüme ulaşılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda yalnızca 6098 sayılı TBK anlamında eser sözleşmesinin ayıba karşı tekeffüle ilişkin hükümleri inceleme konusu yapılmış, 818 sayılı BK' ya ise yeri geldiğinde kısa atıflar yapılmakla yetinilmiştir. Çalışmamızda özellikle doktrindeki farklı görüşler üzerine yoğunlaşılmış, Yargıtay kararlarından yararlanılmak suretiyle konu zenginleştirilmiş ve tartışmalı konulara ilişkin kişisel kanaatlerimize yer verilerek bir takım sonuçlara varılmaya çalışılmıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde eser sözleşmesinin tanımı, hukukî niteliği, tarafları, şekli ve unsurları incelenecektir. İkinci bölümde eser sözleşmesinde ayıp kavramı ve yüklenicinin ayıba karşı tekeffül sorumluluğunun şartlarına değinilecek, üçüncü ve son bölümde ise iş sahibinin ayıplı ifa nedeniyle sahip olduğu haklara ayrıntılı bir şekilde değinilerek çalışma neticelendirilecektir.
Özet (Çeviri)
The independent contractor of agreement which is kind of a contract is often encountered in practice and is consciously or unconsciously side of our social lives in this sense. By the dint of rapid advances in technological and economic fields, such as globalization expands over time in parallel with the independent contractor of agreement have been gained an international dimension. Nowadays, as the activities of construction companies which are operating internationally, the activity of a small shopkeeper who shine shoes in a shoe room or the activity of a physician who operates a plastic surgery can form the subject of the independent contractor of agreement. In this sense, as well as the several of the tangible works, intangible works can be form the subject of this contract. In the independent contractor of agreement, the benefit of the business owner is provided delivery by the contractor with agreed in the contract that is expected to be possessed the qualifications, is according to the rules of honesty with the thorough and free from defects. If this is not a work for the qualifications in case of delivery, the rights of the owner of the business from the independent contractor of agreement are stipulated in Law No. 475 et seq. in Turkish Code of Obligations (Law No. 6098). In general, Legislator is in favor of the business owner. But while the special nature of the provisions is developed against the contractor by Legislator, the balance of interests is aimed to provide between the parties and in this context, a number of burdens are chosen to install to the business owner. The boundaries of the business owner's alternative rights are drawn through these burdens and in this wise, between the interests of the contractor and the business owner achieved a fair solution. In this study, the independent contractor of agreement of warranty provisions has been given only in terms of the Turkish Code of Obligations (Law No. 6098). Making a brief reference has been settled for the place when it comes to the Code of Obligations (Law No. 818). This study has focused specifically on the doctrine of different opinions; the subject has been enriched by making use of the decisions of the Supreme Court and the personal convictions have been placed on the controversial issues to be tried to arrive at a several of conclusions. The study consists of three chapters. In the first chapter, the definition of the independent contractor of agreement, the legal nature of the shape, the parties of the contract, and the elements will be examined. In the second chapter, the concept of defect be mentioned in the independent contractor of agreement and then the responsibility of the contractor of warranty terms and conditions. In the third chapter, the study will be finalized referring in detail; the rights of business owner due to the defective performance.