Romatoid artritte CRP gen polimorfizm sıklığının ve hastalığın klinik belirtileriyle ilişkisinin araştırılması
Investigation of the frequency of CRP gene polymorphism in ra and the relationship between clinical symptoms of ra and CRP gene polymorphism in rheumatoid arthritis
- Tez No: 596221
- Danışmanlar: PROF. DR. EREN ERKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, CRP, polimorfizm, DAS28, klinik, Rheumatoid arthritis, CRP, polymorphism, DAS28, clinical
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Romatoid Artritte CRP Gen Polimorfizm Sıklığının ve Hastalığın Klinik Belirtileriyle Ilişkisinin Araştırılması Amaç: Serum CRP düzeyi, Romatoid artrit (RA) hastalarında hastalık aktivitesini değerlendirmek için yaygın olarak kullanılır ve hastalık aktivite skorunun (DAS28) bir parçasıdır. CRP'nin RA patogenezi ve klinik karar verme sürecinde, genotip dağılımlarındaki farklılıklar RA'lı hastalarda patogenez için önemli etkilere sahiptir. CRP seviyeleri genetik etki altındadır ve CRP geninde ve haplotiplerinde tek nükleotid polimorfizmleri, aktif inflamasyonda CRP seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmamız Türkiyede RA hastalarında CRP gen polimorfizminin değerlendirildiği ilk çalışmadır. Çalışmamızda CRP geninde tanımlanmış rs1205, rs1130864, rs1800947 tek nükleotid polimorfizmlerinin RA hastalarında ve sağlıklı kontrol grubundaki sıklığını, hasta grubunda CRP gen polimorfizmleri ile serum CRP seviyesi ve DAS28 skoruyla ilişkisini ve kliniğe yansımasını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Romatoid Artrit hastalığı sınıflandırma kriterlerini karşılayan ve rastgele seçilen 120 Romatoid artrit hastası dahil edilmiştir. Yaş ve cinsiyet açısından hasta grubu ile uyumlu, herhangi bir sağlık problemi ve RA ile ilgili herhangi bir bulgu ve öyküsü olmayan 100 gönüllü kontrol grubunu oluşturmuştur. DNA örnekleri, Taq Man sistemi kullanılarak rs1205, rs1130864 ve rs1800947 için genotiplendirildi. Bulgular: CRP gen polimorfizmlerin sıklığı açısından hasta ve kontrol grupları arasında rs1130864 polimorfizmi hasta grubunda TT Homozigot ve CT Heterozigot oranı sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur (p:0,002). Rs1205 polimorfizmi ve rs1800947 polimorfizmi ile çalışma grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Akciğer tutulumu olan hastalarda olmayan hastalara göre rs1130864 polimorfizmi açısından TT homozigot vakaların oranı daha yüksek, CT heterozigot ve CC homozigot bireylerin oranı daha düşük bulunmuştur (p:0,017). CRP polimorfizmlerinin, aktif hastalıkta serum CRP seviyesi ve DAS28 skoru ile arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. RA'nın diğer klinik ve laboratuvar bulguları ile polimorfizmler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç: Yapılan çalışmalar sonucunda RA hastalarında CRP polimorfizmlerinin CRP seviyesi ve DAS28 skoruna etkisi olmadığını saptadık. Hastalığın klinik bulgularından akciğer tutulumu olan hastalarda olmayan hastalara göre rs1130864 TT homozigot polimorfizmi ile anlamlı ilişki bulunmuştur. Bu konuyla ilgili daha net sonuçlar elde edebilmek için çalışmaların daha büyük hasta grubunda yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation Of The Frequency Of Crp Gene Polymorphism In Ra And The Relationship Between Clinical Symptoms Of Ra And Crp Gene Polymorphism In Rheumatoid Arthritis Object: Serum CRP level is widely used to evaluate disease activity in patients with rheumatoid arthritis (RA), and is also used to calculate disease activity score (DAS28). Differences in genotype distributions of CRP have significant effects on RA pathogenesis. And these genotype distrubitions play important role at management of disease. CRP levels are under genetic influence and single nucleotide polymorphisms in the CRP gene and haplotypes have been associated with CRP levels in active inflammation. Our study is the first study to evaluate the CRP gene polymorphism in patients with RA in Turkey. In our study, we investigated the frequency of rs1205, rs1130864, rs1800947 single nucleotide polymorphisms identified in CRP gene in RA patients and healthy controls. We also aimed to investigate the relationship between CRP gene polymorphisms and serum CRP level and DAS28 score in the RA group. Material and Method: We included 120 randomly selected rheumatoid arthritis patients who met the diagnostic criteria of rheumatoid arthritis. We formed a control group consisting of 100 healthy volunteers who were compatible with the patient group in terms of age and gender, without any health problems and no signs and history of RA. DNA samples were genotyped for rs1205, rs1130864 and rs1800947 using the Taq Man system. Results: In terms of the frequency of CRP gene polymorphisms, the ratio of TT Homozygote and CT Heterozygote was significantly lower in the rs1130864 polymorphism patient group compared to the healthy control group (p: 0.002). There was no statistically significant difference between rs1205 polymorphism and rs1800947 polymorphism and study groups. The rate of TT homozygous cases of rs1130864 polymorphism was higher and CT heterozygous and CC homozygous individuals were lower in patients with lung involvement (p: 0.017). No significant correlation was found between CRP polymorphisms and serum CRP level and DAS28 score in active disease. No statistically significant relationship was found between other clinical and laboratory findings of RA and polymorphisms. Conclusion: We found that CRP polymorphisms had no effect on CRP level and DAS28 score in RA patients. There was a significant relationship between rs1130864 TT homozygous polymorphism in patients with pulmonary involvement. To achieve more accurate results, larger patient groups need to be studied.