Deneysel üriner sistem taş hastalığı modelinde cotinus coggygria'nın koruyucu ve tedavi edici etkileri
Preventive and curative effects of cotinus coggygria in experimental urinary stone disease model in rats
  1. Tez No: 596234
  2. Yazar: SALİH GÜMRÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL ŞENER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Cotinus coggygria, etilen glikol, inflamasyon, oksidatif DNA hasarı, TNF-α, Cotinus coggygria, ethylene glycol, inflammation, oxidative DNA damage, TNF-α
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Çalışmamızda üriner sistem taş hastalığında Cotinus coggygria (CC, duman ağacı) bitki ektresinin potansiyel tedavi edici etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 250-300 gr ağırlığında 32 erkek Wistar albino sıçan kontrol (K), etilen glikol (EG), CC ön tedavi ve CC tedavi şeklinde 4 gruba (n=8) ayrılmıştır. Böbrek taşı oluşturulacak grupların içme suyuna 8 hafta %0,75 EG ilave edilmiştir. Ön tedavili gruba EG uygulaması ile eş zamanlı şekilde 8 hafta CC uygulanmıştır. Tedavi grubuna ise 8 hafta EG, son 4 hafta EG ile birlikte CC tedavisi verilmiştir. 8 hafta sonunda metabolik kafese alınan hayvanlarda elektrolit tayinleri için 24 saatlik idrar örnekleri toplanmış, ardından eter anestezisi altında intrakardiyak kan numuneleri alınarak dekapite edilmiştir. Böbrek dokularında malondialdehit (MDA), 8-hidroksi-2′-deoksiguanozin (8-OHdG), osteopontin (OPN), myeloperoksidaz (MPO), kaspaz-3, N-asetil-β-glukozaminidaz (NAG) tayinleri ve histopatolojik değerlendirmeler yapılmıştır. Bulgular: Kalsiyum, sitrat ve kreatinin düzeyleri EG grubunda kontrol grubuna göre anlamlı oranda azalırken oksalat ve ürat düzeyleri yükselmiş; ön tedavi grubunda bu değerler tedavi grubundan daha belirgin olarak düzelmiş ve kontrole yaklaşmıştır. Kan ve dokuda bakılan tüm parametreler EG'nin böbrek dokusunda oksidan hasara ve inflamasyona yol açtığını histolojik bulgular eşliğinde gösterirken, CC ekstresi böbrek hasarını iki tedavi şeklinde de düzeltmiştir. Sonuç: Bulgular, antioksidan ve antiinflamatuvar etkiye sahip Cotinus coggygria'nın böbrek taşı hastalarında profilaktik ve tedavi edici özellikleri ile klinik bir alternatif olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to analyze the potential therapeutic effects of Cotinus coggygria (CC) on the urinary system stone disease. Materials and methods: Thirty-two male Wistar albino rats between 250-300 gr were divided into 4 (n=8) groups: (1) control (C), (2) ethylene glycol (EG), (3) CC pre-treatment and (4) CC treatment. The EG, pre-treatment and CC treatment groups were given drinking water with 0,75% EG to induce stone formation. In the pre-treatment group, EG and CC were administered simultaneously for 8 weeks. The treatment group was given EG for 8 weeks accompanied by CC treatment during the last 4 weeks. At the end of 8 weeks, the rats were transferred to a metabolic cage where urine samples were collected for 24 hours. The rats were decapitated after intracardiac blood sampling. On the renal-tissue samples, malondialdehyde (MDA), 8-hydroxy-2′-deoxyguanosine (8-OHdG), osteopontin (OPN), myeloperoxidase (MPO), caspase-3, N-acetyl-β-glycosaminidase (NAG) were measured and histopathological analyses were performed. Findings: Compared to the control group, levels of calcium, citrate and creatinine decreased significantly and oxalate and urate levels increased in the EG group. In the pre-treatment group, the values improved significantly reaching the levels in the control group. The analyses reveal that EG causes oxidative damage and inflammation in renal tissues, and both treatments with the CC extract helped to improve kidney damage. Conclusion: The findings indicate that, with its prophylactic and therapeutic characteristics, Cotinus coggygria can be a clinical alternative for kidney-stone patients.