Effect of pentoxifylline treatment on oxidative stress damage after eswl (extracorporeal shock wave lithotripsy) in an experimental rat model
Deneysel rat modelinde eswl (extracorporeal shock wave lithotripsy) sonrasi oksidatif stres hasarinda pentoksifilin tedavisinin etkisi
  1. Tez No: 844192
  2. Yazar: AYKUT UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERAT CEM ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: ESWL, Pentoksifilin, KIM-1, ESWL, Pentoxifylline, KIM-1
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Üriner sistem taş hastalığı üriner sistemin en sık görülen patolojilerindendir. Tedavi seçenekleri yaşam tarzı değişikliği, medikal tedavi, vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) ve cerrahi yaklaşımlardır. ESWL uygulanabilme kolaylığı, düşük maliyeti, güvenilirliği ve non-invaziv bir yöntem olması, hospitalizasyon gerektirmemesi avantajları ile taş hastalığı tedavisinde ilk seçeneklerden olsa da sanıldığı kadar masum değildir. Böbreklerde, ESWL sonrası oluşan birçok hasarın, geçici renal iskemi ve reperfüzyonun yol açtığı oksidatif strese bağlı oluştuğu kabul edilmektedir. Çalışmada temel amacımız, ESWL'nin yol açtığı oksidatif strese bağlı renal hasarı hem biyokimyasal hem de histopatolojik açıdan incelemektir. Çalışmada ikincil amacımız ise meydana gelen bu hasara karşı ESWL öncesi verilecek pentoksifilinin (PTX) koruyuculuğunu araştırmaktır. Bu deneysel hayvansal çalışmasında ağırlıkları 250-300 g arası, ortalama 12 aylık, 32 adet erkek Winstar cinsi albino rat çalışmaya dâhil edildi. Çalışmada 1 adet kontrol ve 3 adet çalışma olmak üzere toplam 4 adet grup mevcuttu. Her grupta 8 rat kullanıldı. Grup 1 kontrol, Grup 2 yalnızca ESWL yapılan, Grup 3 öncesinde 25 mg/kg PTX verilip ESWL yapılan, Grup 4 öncesinde 50 mg/kg PTX verilip ESWL yapılan gruptu. Çalışma sonunda rat böbrekleri biyokimyasal ve histopatolojik açıdan incelendi.Grup 4'te diğer gruplara göre total oksidan seviyesi ve oksidatif stres indeksi ortanca değerleri anlamlı olarak düşük bulunurken, bu grupta tübül dilatasyonu ve akut tübüler hasarlanma anlamlı bir şekilde daha fazlaydı. Total sülfidril grupları ortanca değerine bakıldığında Grup 2'de anlamlı olarak düşük bulundu. Grup 3'te katalaz ortanca değeri diğer gruplara göre daha yüksekken glomerüler hemoraji Grup 1 ve Grup 4'e göre anlamlı bir şekilde daha az gözlendi. Yine bu grupta, akut tübüler hasar 8 denekten yalnızca 1'inde hafif-şiddetli düzeyde görülürken şiddetli akut tübüler hasar bu grupta görülmedi.Çalışmamızın sonuçlarına göre ESWL'nin böbrekte biyokimyasal ve histopatolojik olarak serbest oksijen radikalleri oluşumunu artırıp, oksidatif strese yol açabileceği ve tübüler hasara sebep olabileceği görülmüştür. Antioksidan ve antiinflamatuvar özellikte bir ajan olan PTX'in ESWL işlemi öncesinde uygun dozda verilmesinin koruyucu özellikte olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Urinary system stone disease is one of the most common pathologies of the urinary system. Treatment options include lifestyle changes, medical treatment, extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) and surgical approaches. Although ESWL is one of the first options in the treatment of stone disease with its advantages of ease of application, low cost, reliability, being a non-invasive method and not requiring hospitalization, it is not as innocent as it seems. It is accepted that many damages occurring in the kidneys after ESWL occur due to oxidative stress caused by temporary renal ischemia and reperfusion. Our main aim in the study is to examine renal damage due to oxidative stress caused by ESWL, both biochemically and histopathologically. Our secondary aim in the study is to investigate the protective effect of pentoxifylline (PTX) given before ESWL against this damage. In this experimental animal study, 32 male Winstar albino rats, weighing between 250-300 g and averaging 12 months old, were included in the study. There were a total of 4 groups in the study, 1 control and 3 study groups. 8 rats were used in each group. Group 1 was the control group, Group 2 was the group in which only ESWL was performed, Group 3 was the group in which 25 mg/kg PTX was given and ESWL was performed before, Group 4 was the group in which 50 mg/kg PTX was given and ESWL was performed before. At the end of the study, rat kidneys were examined biochemically and histopathologically. While the median values of total oxidant status and oxidative stress index were significantly lower in Group 4 compared to the other groups, tubule dilatation and acute tubular damage were significantly higher in this group. When the median value of the total sulfhydryl groups was examined, it was found to be significantly lower in Group 2. While the median catalase value was higher in Group 3 than in the other groups, glomerular hemorrhage was observed significantly less than in Group 1 and Group 4. Again, in this group, acute tubular damage was seen at a mild to severe level in only 1 of 8 subjects, while severe acute tubular damage was not seen in this group. According to the results of our study, it was observed that ESWL may increase the formation of free oxygen radicals in the kidney biochemically and histopathologically, causing oxidative stress and causing tubular damage. We think that giving PTX, an agent with antioxidant and anti-inflammatory features, in appropriate doses before the ESWL procedure has a protective feature.