Bir din felsefesi problemi olarak din-kültür ilişkisi
The relationship between religion and culture as a problem of philosophy of religion
  1. Tez No: 596284
  2. Yazar: MUSTAFA KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din Felsefesi, Din, Kültür, Gelenek, Medeniyet, Şeriat, Philosphy of Religion, Religion, Culture, Tradition, Civilization, Sharia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Din, içinde doğduğu, yaşamaya başladığı ve kendisine hazır olarak sunulan kültürü etkileyip değiştirirken aynı zamanda bu sürecin içerisinde kendisi de bu kültürden ve kültürel yapıdan etkilenmektedir. Çünkü din, içinde doğup geliştiği topluma ve kültüre yeni anlayış ve yeni bir yaşam biçimi sunarken kendisi de bu kültürel ortamın ve toplumsal yapının etkisi altındadır. Bundan dolayı bu çalışmada özellikle üzerinde durulan husus; kültürün en önemli unsuru olarak görülebilecek olan dinin kültürden, kültürün dinden bağımsız olarak addedilemeyeceği yargısıdır. Kültür ve din bir madalyonun iki yüzü gibi değerlendirilirse kültürsüz bir dinin veya kültürel yapıdan uzak ve bu yapıdan bağımsız gelişen bir dinin olabilmesi, oluşabilmesi ve şeriatını oluşturabilmesi nasıl imkânsızsa, dinden beslenmeyen ve dini özellikleri içerisinde barındırmayan herhangi bir kültürün de düşünülebilmesi imkânsızdır. Bundan dolayı rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki kültürü, dinin oluştuğu veya yaşadığı ortamdan, çevreden ayrı tutmak, onu soyutlamak, bir anlamda onu yok saymak adeta dinin boşluğa veya muhatabı olmayan boş bir çevreye ve beldeye indiğini varsaymak kadar anlamsızdır.
Özet (Çeviri)
Philosophy and Religious Sciences Programme While religion affects and changes the culture that it had been born, live and availably presented in the same time it also affected from this culture and cultural structure during the process. Because religion itself is under the influence of the same cultural environment and social structure while presenting a new insight and way of life to the culture that its born and grow. The aspect that is especially dwelled on is the conclusion that says the religion that is accepted as the most important element of culture cannot be acknowledged as independent from culture and culture cannot be acknowledged as independent from religion. If culture and religion are evaluated as two sides of a medallion, it is impossible to think of a religion without a culture or a religion that is independent from cultural structure to exist, to create its law and its also impossible to think of any culture that is not nourished from religion and does not contain religious features. Therefore, we can easily say that keeping culture separated or isolated from the environment in which religion is formed or living and ignoring the religion in the culture is meaningless as assuming that religion descends into a void or an empty environment.