Antifosfolipid, antikardiyolipin, ekstrakte edilebilen nükleer antijen ve anti-çift sarmal DNA antikorlarının pozitif olmasının gebelik sonuçları üzerine etkisi
Impact of extractable nuclear antigen, anti-double stranded dna, antiphospholipid antibody, and anticardiolipin antibody positivity on obstetrical complications and pregnancy outcomes
- Tez No: 596299
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SİNAN BEKSAÇ
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: gebelik, ekstrakte edilebilen nükleer antijen, anti-çift sarmal DNA, antifosfolipid antikoru, antikardiyolipin antikoru, perinatal morbidite ve mortalite, plasental enflamasyon, Pregnancy, extractable nuclear antigen, anti-double stranded DNA, antiphospholipid antibody, anticardiolipin antibody, perinatal morbidity and mortality, placental inflammation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perinatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
Tanaçan A, Antifosfolipid, Antikardiyolipin, Ekstrakte Edilebilen Nükleer Antijen ve Anti-Çift Sarmal DNA Antikorlarının Pozitif Olmasının Gebelik Sonuçları Üzerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Perinatoloji Bilim Dalı, Yandal Uzmanlık Tezi, Ankara, 2018. Ekstrakte edilebilen nükleer antijen (ENA) ve anti-çift sarmal DNA (anti-dsDNA) antikorlarının pozitif olması ve bu pozitifliğe eşlik eden Sistemik Lupus Eritematozus, Sjörgen Sendromu ve diğer otoimmün hastalıklar kötü obstetrik sonuçlar ve gebelik komplikasyonları ile ilişkili bulunmuştur. Bu yandal uzmanlık tezinin amacı ENA, anti-dsDNA, antifosfolipid (APL) ve antikardiyolipin (ACL) antikorlarının pozitif olmasının gebelik sonuçları üzerine olan etkisini göstermektir. Bilinen ENA, anti-dsDNA, APL IgG, APL IgM, ACL IgG veya ACL IgM antikor pozitifliği olan 91 hasta, rastgele seçilmiş olan 91 hasta ile gebelik sonuçları ve obstetrik komplikasyonlar açısından karşılaştırıldı. Gruplar arasındaki risk seviyesini karşılaştırmak amacıyla mevcut gebelikteki Beksaç Gebelik Obstetrik İndeksi (BOIp) (yaşayan çocuk sayısı+( π/10)/gravida) kullanıldı. Gruplar arasında ortanca maternal yaş, gravida, önceki düşük sayısı ve BOIp'ler açısından istatistiksel anlamlı farkın mevcut olduğu bulundu (sırası ile, p = 0.04, p < 0.001, p < 0.001, ve p < 0.001). Ayrıca, ortanca doğum haftası, doğum kilosu ve 1. dakika APGAR skorları arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi (p < 0.001 for all). Bunların yanında, intrauterin gelişme geriliği, oligohidroamniyoz ve gestasyonel hipertansiyon oranları açısından da istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu (sırası ile, p < 0.001, p = 0.05, and p = 0.05). Çalışma grubunda 3 intrauterin ölüm mevcutken, kontrol grubunda hiç intrauterin ölüm izlenmedi (p = 0.123). Bu bulgular doğrultusunda, anti-dsDNA, ENA, APL ve ACL antikor pozitifliğinin plasental inflamasyona yol açarak gebelik sonuçlarını olumsuz etkileyebileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Tanacan A, Impact of Extractable Nuclear Antigen, Anti-Double Stranded DNA, Antiphospholipid Antibody, and Anticardiolipin Antibody Positivity on Obstetrical Complications and Pregnancy Outcomes, Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Division of Perinatology, Fellowship Thesis, Ankara, 2019. Extractable nuclear antigen (ENA) and anti-double stranded DNA (anti-dsDNA) positivity and related diseases like systemic lupus erythematosus, Sjögren syndrome, and other autoimmune diseases are known to be associated with obstetrical complications and poor perinatal outcomes. The aim of this fellowship thesis is to demonstrate the importance of ENA, anti-dsDNA, antiphospholipid (APL), and anticardiolipin (ACL) antibody positivity on pregnancy outcomes. Ninety one pregnant women with known ENA, anti-dsDNA, APL IgG and IgM, or ACL IgG and IgM antibody positivity were retrospectively compared with 91 randomly selected pregnant woman in terms of obstetrical complications and pregnancy outcomes. Beksac Obstetrics Index-pregnancy (BOIp), calculated as (number of children + (π/10))/gravidity in the current pregnancy, was used to compare the risk level between groups. Significant differences were found in the median maternal age, gravidity, number of previous miscarriages, and BOIp between the groups (p = 0.04, p < 0.001, p < 0.001, and p < 0.001, respectively). Significant differences were also found between the study and control groups in the median gestational age at birth, birth weight, and APGAR1 score (p < 0.001 for all). Similarly, significant differences were found between groups in the rates of intra-uterine growth restriction, oligohydramnios, and gestational hypertension (p < 0.001, p = 0.05, and p = 0.05, respectively). There were 3 (3.3%) stillbirths in the study group and none in the control group (p = 0.123). We demonstrated that anti-dsDNA, ENA, APL, and ACL antibody positivity may cause immunologic inflammation at placenta and thereby affect pregnancy outcomes.