Geri Dön

Hüsnü Mübarek Dönemi ve Arap baharında Türkiye Mısır ilişkileri

Turkey and Egypt Relations in the period of Hosni Mubarak and the Arab Spring

  1. Tez No: 596323
  2. Yazar: SEDA ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMMAD ARAFAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 94

Özet

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden günümüze kadar Mısır ile kültürel ve tarihi köklü bir bağ vardır. Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkiler tarihsel süreç içerisinde sürekli inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir. Türkiye cumhuriyeti kuruluşundan itibaren Batı'ya yönelik politikalar izlemiş, batılılaşma yönünde bir dizi reformlar gerçekleştirmiş, laikliğin benimsenmesiyle Ortadoğu ülkelerinden uzaklaşmıştır. Bu durum Mısır ile olan ilişkilere de yansımış ilişkilerde soğuk rüzgârlar esmesine neden olmuştur. Nitekim Araplar ile İsrail arasında yaşanan savaşlarda Türkiye sürekli Arapları desteklemiş, Araplardan yana tavır sergilemiştir. Fakat bu şekilde tavır sergilemesi Araplar tarafından içten karşılanmamış Kıbrıs meselesi yüzünden destek arayışı içinde olan Türkiye ile ilişkilerde pek bir artış söz konusu olmamıştır. 1990'lı ve 2000'li yıllarda yaşanan terör gibi sorunların ortaya çıkmasıyla birlikte bu durumdan etkilenen Türkiye dış politikasını artık Batı'dan Ortadoğu'ya çevirmiştir. 2011 yılında Mısır'da yaşanan devrime Türkiye destek vermiş bu da Mısır tarafından oldukça iyimser bir şekilde karşılanmıştır. Özellikle devrim sonrasında Müslüman Kardeşler' in iktidara gelmesiyle Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler ivme kazanmış ve altın çağını yaşamıştır. 2013 yılında yaşanan askeri darbeye Türkiye oldukça sert şekilde tepki göstermiştir. Mısır'da devrim öncesi döneme geri dönülmüştür. Halkın demokratikleşme yolundaki çabaları boşa çıkmıştır. Bunun üzerine iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmeye başlamıştır. Bu tez, çağdaş tarihin ardından Türk-Mısır ilişkilerinde yaşanan değişimlerin ve sürekliliğin altında yatan nedenleri incelemektedir.

Özet (Çeviri)

Turkey has long had connections with Egypt, either culturally or historically, since the Ottoman occupation of the Egyptian lands in the 16th century. The relations between Egypt and Turkey, however, did not follow a steady course, often experiencing ups and downs. Since its inception, the Republic of Turkey adopted pro-Western policies by accomplishing a series of reforms on the road to Westernization, and secularization of the State apparatus, an integral part of these reforms, gradually paved the way for distancing itself from the Middle Eastern nations. Egypt, in the independence process, did not easily embrace Turkey. Although Turkey demonstrated a pro-Arab leaning during the Arab-Israeli wars, the Arab nations did not find Turkey's diplomatic support and efforts sincere enough. With the turn of the 21st century Turkey gradually began to follow a more active foreign policy in the Middle East, turning her face once again to the region in the wake of pressing problems such as international terrorism. In regards to Egypt, the Turkish government full heartedly supported the Revolution of 2011 in Egypt, and this was well received by Egypt. The honeymoon between the Muslim Brotherhood led government and the Turkish government that flowered the relations between the two countries did not last long, however. The Turkish Government strongly opposed the legitimacy of the Coup d'etat of 2013 in Egypt, and the relations between the two countries have been severed. While Egypt returned to its pro-revolutionary state with failed dreams of democratization the relations between Turkey and Egypt have been strained. This thesis examines the underlying causes of the changes and continuities in the Turkish-Egyptian relations in the wake of contemporary history.

Benzer Tezler

  1. Mısır sinemasının mısır toplumundaki siyasi ve sosyal sorunlara bakışı: Yusuf Şahin sineması bir inceleme

    Egyptian cinema's view of political and social problems in Egyptian society: A review of Yusuf Shahin cinema

    MAHMOUD MOHAMMAD MAHMOUD AL SOUD

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Radyo-Televizyonİstanbul Aydın Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN BAŞCI

  2. Arap Baharı ekseninde Mısır'da Müslüman Kardeşler'in iktidara gelişi ve askeri darbe sürecinin Sabah ve Cumhuriyet gazetelerindeki yansımaları (2011-2013)

    The coming to power of Muslim Brothers in Egypt on the Arab Spring axis and the reflections of the military coup process in Sabah and Republic newspapers (2011-2013)

    HASAN ATLAS DEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    GazetecilikVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİT YÜCEBAŞ

  3. Oryantalizm ekseninde Müslüman Kardeşler ve Mursi dönemi

    Muslim Brotherhood and Mursi reign in the context of orientalism

    İMRAN GÜLENÇ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Siyasal Bilimlerİstanbul Üniversitesi

    Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BEKİR GÜNAY

  4. 1981-2011 Mısır Arap Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyeti ekonomik ve ticari ilişkileri

    1981-2011 Arab Republic of Egypt- Republic of Turkey economic and trade relations

    ŞAHİN ÇAYLI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    EkonomiMarmara Üniversitesi

    Ortadoğu İktisadı Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AHMET ALKAN ÇELİK

  5. 1952-2011 yılları arası Mısır dış politikası

    Egyptian foreign policy between 1952-2011

    AHMET ATEŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Uluslararası İlişkilerSelçuk Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. METİN AKSOY