Ankara'da görev yapan özel güvenik görevlilerinin intihar eğilimlerinin intihar olasılığı ölçeği ile değerlendirilmesi
Assessment of suicidal tendencies amongst private security guards in Ankara by suicide probability scale
  1. Tez No: 175236
  2. Yazar: BÜLENT DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜROL CANTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Özel güvenlik görevlisi, intihar, intihar olasılığı ölçeği, adli tıp, kısa semptom envanteri. 105, Private security guard, suicide, suicide probability scale, forensic medicine, brief symptom inventory. 106
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Ankara'da Görev Yapan Özel Güvenlik Görevlilerinin İntihara Eğilimlerinin İntihar Olasılığı Ölçeği ile Değerlendirilmesi İntiharla ilgili olarak adli tıp uzmanının görevi, intihar ederek yaşamına son verdiği düşünülen kişide orijinin intihar olup olmadığının kararını verdirebilecek verileri toplamak, değerlendirmek, ötanazi, intihara yardım ve hekim hatasının olup olmadığı konusunda sorulacak sorulara cevap verebilmektir. Bu çalışmada, özel güvenlik görevlilerinin çeşitli değişkenler açısından intihar etme olasılığı incelenerek; bireylerin sosyo-demograflk özelliklerinin ortaya konması, içinde bulundukları ruhsal durumun anlaşılması, güvenlik gibi önemli bir kamusal görev icra eden bu grup açısından intihar olgusunun adli tıbbi boyutunun tartışılarak gerekli önlemlerin alınmasını kolaylaştırmak amaçlanmıştır. Araştırma Ankara il sınırları içerisinde görev yapan 200 özel güvenlik görevlisi ve karşılaştırma grubu için de yine Ankara da görev yapan 200 kamu görevlisi ile yürütülmüştür. Araştırmada genel bilgi formu, intihar olasılığı ölçeği ve kısa semptom envanteri kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Kruskall Wallis, Mann Whitney U, Korelasyon ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda özel güvenlik görevlilerinde; cinsiyet, medeni durum, gelir, dini inanç, ailelerinde ruhsal tedavi alan bir birey olma, ailelerine yeterli zaman ayırabilme, dönüşümlü (vardiyalı) çalışma, daha önce hayati tehlike geçirmiş olması, amirleriyle sorun yaşama, yetki ve yetki sınırlan konusunda tereddüt yaşama, daha önce intihar teşebbüsünde bulunma, sigara kullanma, kronik hastalık bulunması, kendilerini risk altında hissetme ve ani öfkelenmelerinin olup olmama durumlarının intihar olasılığı ölçeğinin bazı boyutlarında anlamlı bir farklılık yarattığı belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca intihar olasılığı ölçeği boyutları ile kısa semptom envanteri boyutlan arasında anlamlı pozitif bir korelasyon olduğu görülmektedir. Bu bulgulardan hareket ederek güvenlik görevlilerinin seçimi, desteklenmesi ve çalışma koşullan ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Assessment of Suicidal Tendencies Amongst Private Security Guards in Ankara by Suicide Probability Scale In case of suicidal, the duty of the forensic medicine specialist is to collect the data that will help to judge wether it's the suicide or not in origin, to answer the questions asked about wether it's the euthenasia, assisted suicide or medical malpractice. In this study by examining the probability of suicide in different variables in private security guards, aimed was to demonstrate their socio-demographic features, to understand the psychological state that they are in, and to facilitate the probable precautions by discussing the forensic medicine aspect of suicidal tendencies of this group of people, who perform very important civil service such as security. The research is carried out with 200 private security guards working in Ankara and 200 people working for government made the reference group. In this research a standard information form, a suicide probability scale and a brief symptom inventory were used for assessment. Data were evaluated using Kruskal Wallis, Mann Whitney U, correlation and regression analysis. At the end of the research some parameters such as gender, marital status, financial income, religious conviction, time spent with their families, family member having psychological treatment, working hours and shifts, previous life threatening event, relationships with their superiors, indecision with their limits of authority, previous attempt of suicide, smoking, chronic illness, feeling at risk and rage attacks made a significant difference on particular components of suicide probability scale were determined. Moreover, there was a significant positive correlation between the components (dimensions) of suicide probability scale and brief symptom inventory. In the light of these results, suggestions about the selection of private security guards, how to support them and their working conditions were made.